logo_verbeteraars

info@zorgverbeteraars.nl

06 26 44 36 44 (bel)

06 26 44 36 44 (whatsapp)

Duurzame Ageing tot Healthy Inzetbaarheid

1 januari 2015 gaat er flink wat veranderen in de zorg. De jeugdzorg en de AWBZ zullen een flinke beproeving doorstaan. Dit is niet de eerste grote verandering in de zorg, en het zal ook zeker niet de laatste zijn. Juist in dit soort veranderingen is er weinig aandacht voor medewerkers. Jaarcijfers en efficiëntie voeren de boventoon. Hoe zal straks verzuim en uitstroom zijn? Hoe wapen je een organisatie en medewerkers tegen blijvende veranderingen? Hoe motiveer, betrek en behoud je werknemers voortdurend?

Samen de schouders onder een steeds veranderende zorg

1 januari 2015 gaat er flink wat veranderen in de zorg. De jeugdzorg en de AWBZ zullen een flinke beproeving doorstaan. Dit is niet de eerste grote verandering in de zorg, en het zal ook zeker niet de laatste zijn.
Juist in dit soort veranderingen is er weinig aandacht voor medewerkers. Jaarcijfers en efficiëntie voeren de boventoon. Hoe zal straks verzuim en uitstroom zijn? Hoe wapen je een organisatie en medewerkers tegen blijvende veranderingen? Hoe motiveer, betrek en behoud je werknemers voortdurend?

Healthy Ageing

Het klinkt logisch, we worden ouder, dus de zorg wordt duurder. Wat nu als je samen gezonder en bewuster leeft, eet en beweegt? Dan kun je samen gezonder blijven leven. Healthy Ageing houdt zich hier mee bezig. Ja, een breed speelveld. Om ziekte te voorkomen wil je iedere Nederlander meehelpen gezonder te leven. Een flinke uitdaging. Omdat je niet elke dag iedereen kunt helpen met gezonde keuzes, zal iedereen iets bewuster mee moeten denken. Zo is Healthy Ageing vooral gedragsverandering.

Dat zal wel…

“Mooi”, denkt u, “maar dat gaat niet over verzuim en stress op de zorg-werkvloer van vandaag!”
“Jawel”, antwoord ik dan.

Tel mee: er werken meer dan anderhalf miljoen (1.500.000) mensen in de zorg in Nederland (‘Gezondheid en zorg in cijfers, 2013’ CBS). Dat is bijna 15% van de beroepsbevolking. Bovendien is dit een groep waar het verzuim met 5% aan de hoge kant is (‘Ziekteverzuimpercentage bedrijfstakken’ CBS). Inderdaad, dit betekent dat met 0,1% beterschap, er 1500 man terug aan het werk kan, waardoor voor minimaal evenveel collega’s de werkdruk afneemt, wat mogelijk weer leidt tot minder verzuim, minder kosten en een hoger moraal.

“Ziet u weleens dokters roken? En kunt u zich voorstellen dat er verpleegsters zijn die niet sporten?”. Dat is toch gek? Juist de zorg zou een boegbeeld moeten zijn van gezonde leefstijlen en voorbeeldgedrag. Een ziekenhuis mag van mij streven naar de titel “gezondste werkgever van Nederland’. Tegelijk is dat juist de omgeving waar je langer doorwerken en duurzame inzetbaarheid aan bod moet laten komen.

Dus toch!

Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk thema vanuit de overheid (duurzameinzetbaarheid.nl). Hoe kunnen we verzuim voorkomen en mensen lang laten participeren in de arbeidsmarkt? Dit betekent een gezonde werkomgeving met de nodige uitdagingen en ruimte voor ontwikkeling. Maar de medewerker 3.0 is steeds minder werk OF privé. Mijn levensstijl en ritme passen bij mijn baas, en andersom. Ze werken samen. Zo is Healthy Ageing de richting voor heel Nederland, met de zorginstellingen voorop. Verandert u mee?

Mail mij als u met een kop koffie wilt sparren over uw ervaringen en problemen met Duurzame inzetbaar het en Healthy Ageing in de zorg!

 

 

foto bron 

Wij maken graag dingen beter.

Meer over Zorgverbeteraars

Gerelateerd

Bron: https://dvhn.nl/economie/Jarig-Landjuweel-gelooft-in-toekomst-van-de-pieper-27653946.html

Evolutionair innoveren

Innoveren is leuk, innoveren is hot, innoveren is sexy, innoveren is spannend… En dat is precies waarom er van dat …

Lees meer

DIAK één week live met nieuw EPD

Nota bene op vrijdag de 13e startte het Diakonessenhuis in Utrecht met hun nieuwe EPD. Inmiddels is men een week …

Lees meer

Meespelen?! Serious games voor betere zorg

“Het is niet eerlijk dat ik een fiche verlies omdat ik de yogales gemist heb.” Gelukkig had ik juist daarvoor …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek