logo_verbeteraars

info@zorgverbeteraars.nl

06 26 44 36 44 (bel)

06 26 44 36 44 (whatsapp)

Wat gaan zorgverzekeraars betekenen voor de thuiszorg?

Gastblog door ZuidZorg

– GASTBLOG –

Vanaf 2015 verandert er een hoop in de ondersteuning door thuiszorg en in de langdurige zorg. De AWBZ zal per 1 januari verdwijnen en hiervoor in de plaats komt de Zvw (Zorgverzekeringswet), de Wlz (Wet langdurige zorg) en de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

door ZuidZorg

Thuiszorg in het jaar 2015

Wijkverpleging en persoonlijke verzorging zullen vanaf 2015 onder de zorgverzekeringswet vallen, tot nu toe vallen deze onderdelen nog onder de AWBZ. Zorgverzekeraars zullen vanaf 1 januari verantwoordelijk zijn voor de verpleging en verzorging bij mensen thuis tot zij opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Het wordt de taak van zorgverzekeraars om zelf de zorg op kwaliteit en prijs in te kopen bij zowel thuiszorginstellingen als andere (particuliere) zorgverleners die vormen van thuiszorg aanbieden.

De cliënt kiest

Wanneer je persoonlijke verzorging en/of verpleging nodig hebt kun je dit vanaf 1 januari 2015 daarom direct bij je zorgverzekeraar regelen. De cliënt kan kiezen uit diverse zorgverleners die een contract hebben met de zorgverzekeraar. Een zorgverlener kan dus zelf gekozen worden door de cliënt. De zorgverlener moet wel een contract met de zorgverzekeraar hebben, er kan dus gekozen worden uit de aangesloten zorgverleners. De zorgverzekeraar neemt daarbij een hoop administratieve zorgen uit handen want de vergoedingen en de eigen bijdrage zullen vanaf volgend jaar door de verzekeraar geregeld worden.

De rol van de wijkverpleegkundige

Wijkverpleegkundigen gaan een belangrijke spil zijn tussen de gemeenten en de zorgverzekeraars. Zij kunnen aangeven welke zorg en ondersteuning nodig is voor de cliënten door zich te mengen in de wijk. Er staan dus een hoop veranderingen voor de deur voor volgend jaar. Met het zicht op de sluiting van een groot deel van de verzorgingshuizen zullen families en vrienden langer voor de zorgbehoevende personen in hun omgeving moeten gaan zorgen. Dit zal ook de thuiszorg meer drukte bezorgen.

ZuidZorg is een grote en ervaren aanbieder van onder andere zorg thuis, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg in de regio Eindhoven.

Wij maken graag dingen beter.

Meer over Zorgverbeteraars

Gerelateerd

Derde editie ‘Kwaliteit verbeteren in de Zorg’ in de maak

Kwaliteit verbeteren in de zorg is een praktisch handboek voor (toekomstige) zorgverleners. Het helpt je de kennis en vaardigheden te …

Lees meer

Uit de oude doos, wat betekent ons logo?

Huisstijl Zorgverbeteraars, ons verjaardagscadeautje 5 jaar geleden

Lees meer

Verslag #Ontdekdezorgweek

In het kader van #Ontdekdezorg Week liep Zorgverbeteraar Bas Smit een avondje mee op de Huisartsenpost in Drachten. Een kort …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek