logo_verbeteraars

Grip op data

september 2024 | Manager bij project Grip op Data

DUO wil als organisatie verantwoord en beheerst met gegevens omgaan, zodat de DUO klant op integere wijze en volgens de spelregels van compliance wordt bediend (betrouwbare overheid). Daartoe dienen alle directies hun datahygiëne op orde te brengen en te houden. Van DUO wordt verwacht dat alle gegevens veilig worden bewaard, dat de gegevens op juiste en transparante wijze worden gebruikt voor beslissingen, en dat niet alleen wordt voldaan aan wet- en regelgeving zoals de AVG, BIO en de Archiefwet, maar ook aan bijvoorbeeld de recent ingevoerde Wet Open Overheid (WOO). Met andere woorden, van DUO wordt, nu meer dan ooit, verwacht dat zij een betrouwbare uitvoeringsorganisatie is die burgers en instellingen beschermt tegen misbruik en transparant is in haar handelen. De urgentie voor een op orde zijnde gegevenshuishouding is, mede gezien de Toeslagenaffaire, zeer hoog, hieraan worden steeds hogere eisen gesteld. Hiertoe is het meerjarige programma Grip op Gegevens gestart.

 

Doel en resultaat

Het doel van het programma Grip op Gegevens is om DUO te ondersteunen in de uitvoering van haar taken, doordat ze in de uitvoeringsprocessen optimaal gebruik kan maken van gegevens en informatie die compliant zijn aan wettelijke eisen en tegemoetkomen aan dominante trends om zo klantwaarde te creëren.

Aanpak

De basis voor de aanpak en afbakening van het programma Grip op Gegevens is het gegevensbeleid welke momenteel herijkt wordt en de in ontwikkeling zijnde datastrategie. Samen met het framework van DAMA DMBOK dat in 11 kennisgebieden praktische handvatten aanreikt om de transitie naar volwassen gegevensmanagement uit te voeren, is dit uitgewerkt in een meerjarenplanning. Het programma heeft de aandachtsgebieden datagovernance, datahygiëne en datageletterdheid. Met de recente benoeming van de CDO rol, is de regie op data governance belegd bij de CDO. Het programma ondersteunt de CDO hierin waar nodig en/of werkt de governance op aspecten nader uit. Nauwe samenwerking met de business eenheden binnen de directies en key stakeholders als bijvoorbeeld de CDO, CIO en CTO is daarin essentieel.

Wil je meer informatie over dit project? Neem contact op met Erik van der Velde, bereikbaar onder emailadres: info@zorgverbeteraars.nl

Wij maken graag dingen beter.

Meer over Zorgverbeteraars

Gerelateerd

Ontwerp & Realisatie Publiek