logo_verbeteraars

Ben jij al klaar voor de nieuwe wettelijke eisen van de Wkkgz?  

De nieuwe wetswijziging Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) staat voor de deur en brengt ingrijpende veranderingen met zich mee voor Kwaliteitsregistraties in de zorg. Weet jij als patiënt wat het betekent? Weet jij als zorgverlener wat te doen? En ben jij als registerhouder klaar om te voldoen aan de nieuwe eisen? Lees verder om te begrijpen wat er gaat gebeuren.

De overheid wil dat iedereen in Nederland goede zorg krijgt. Daarom is wettelijk vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt en wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg. Dit staat in de Wkkgz.

De regering heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer om de Wkkgz aan te passen: de Wet Kwaliteitsregistraties zorg, dit voorstel gaat over het verbeteren van de kwaliteit van zorg en heeft drie belangrijke onderdelen:

  1. Openbaar register van Zorginstituut Nederland
    Er komt een openbaar register dat bijhoudt hoe de kwaliteit van zorg in Nederland is.
  2. Anonieme gegevensverwerking
    Er wordt een wettelijke basis gecreëerd om speciale, maar anonieme gegevens te gebruiken voor deze Kwaliteitsregistraties. Dit betekent dat gegevens zonder toestemming van de patiënt kunnen worden verzameld.
  3. Verplichte gegevensaanlevering
    De zorginstellingen moeten hun gegevens verplicht aanleveren aan het register. Dit geeft een compleet en betrouwbaar beeld van de zorgkwaliteit in Nederland

Wat betekent dit voor jou als patiënt?

Voor jou als patiënt betekent deze verandering dat er meer aandacht komt voor goede zorg. Bijvoorbeeld, als je naar een orthopeed gaat voor je knie, kan hij beter zien hoe goed behandelingen gewerkt hebben bij andere patiënten. Zo kan hij makkelijk bepalen welke behandeling voor jou het beste is. Ook kunnen jullie de informatie uit deze registraties gebruiken om samen beslissingen te nemen tijdens het gesprek in de spreekkamer. Je medische gegevens, zoals informatie over je behandeling of gezondheid, worden veilig en anoniem verwerkt. Dit betekent dat niemand precies kan zien van wie de gegevens zijn.

Wat betekent het voor de zorgverlener?

Voor de zorgverlener betekent de nieuwe wet dat er inzicht komt in hoe succesvol bepaalde behandelingen zijn. Dit helpt om goede keuzes te maken en goede zorg te leveren. De wet geeft duidelijke regels over hoe de zorgverlener met patiëntengegevens moet omgaan. Er wordt van de zorgaanbieder verwacht dat ze de gegevens anoniem verstrekken aan de registratiehouders.

Wat betekent het voor de kwaliteitsregistratie?

Kwaliteitsregistraties moeten laten zien dat ze samen met de gegevensverwerker werken volgens de nieuwe regels uit deze wet. Denk hierbij aan het veilig en anoniem verwerken van gegevens. Kwaliteitsregistraties worden getoetst door de Inhoud Governance Commissie (IGC)/ Data Governance Commissie (DGC) aan de hand van specifieke criteria, die aangepast worden aan de veranderde wetgeving.

Wat kunnen registratiehouders en dataverwerkers doen om zich alvast voor te bereiden?

  • Zorgen dat de gegevens die gebruikt worden anoniem zijn, maak een duidelijk plan om ervoor te zorgen dat gegevens niet herleidbaar zijn.
  • Zorg voor duidelijke afspraken met de gegevensverwerker en zorgaanbieders over het veilig verwerken van gegevens. Hiervoor zijn er standaardovereenkomsten die gebruikt kunnen worden.
  • Voorbereiden op de toetsing door Zorginstituut Nederland. Dit betekent dat we alle verwerkingsactiviteiten moeten bijhouden en een Data Protection Impact Assesment (DPIA) moeten uitvoeren.

Wanneer treedt deze nieuwe wetswijziging in werking?

In december 2024 staat de plenaire vergadering in de Tweede Kamer gepland. Het is nog onduidelijk wanneer het wetsvoorstel in de Eerste Kamer wordt besproken.

Tweede Kamer – Wetsvoorstel

 

Zorgverbeteraars heeft de afgelopen zes jaar bijgedragen aan het verduurzamen van 67 kwaliteitsregistraties.
In opdracht van de Federatie Medisch Specialisten zijn zorgprocessen beschreven, datasets vastgesteld en gekoppeld aan Zorginformatiebouwstenen (zibs). Het doel hiervan is om de administratieve lasten te verminderen en het hergebruik van data te bevorderen. 

Daarnaast is onderzocht hoe deze processen geborgd kunnen worden.

Wij maken graag dingen beter.

Meer over Zorgverbeteraars

Gerelateerd

Testondersteuning HiX 6.3 Upgrade

November 2024 | Testondersteuning HiX 6.3 Upgrade

Lees meer

Verbeter! 2024

De nieuwste uitgave van ons magazine Verbeter! is uit

Lees meer

Colofon

Colofon Verbeter! 2024

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek