logo_verbeteraars

Boekje met routes voor innovatie in de zorg

Tijdens het symposium 'Succesvol ondernemen met eHealth' gisteren in Zwolle, is het boekje 'Innovatieroutes in de zorg' gepresenteerd. Het boekje bevat vier routes voor innovatie in de zorg. De routekaarten beschrijven de paden die je kunt bewandelen om een (eHealth-)innovatie te laten landen in de zorg: wanneer is de route van toepassing, waar moet je op letten, met welke partijen krijg je te maken en hoe zijn deze partijen te overtuigen van de meerwaarde van de innovatie?

Het boekje is het resultaat van het project Somehealth (Succesvol ondernemen met eHealth), dat als doel heeft een systematische aanpak te ontwikkelen voor het leveren van evidence op het gebied van effectiviteit, arbeidsbesparingen en kosteneffici├źntie van eHealth-oplossingen. Het project Somehealth is een samenwerkingsverband ge├»nitieerd door hogeschool Windesheim. Samenwerkingspartners zijn onder meer Achmea, Actiz, CVZ, Health Valley, Isala Klinieken, Nederlandse Zorgautoriteit, NPCF, Syntens, VGZ en Zorgverbeteraars.

Het lectoraat ‘ICT-innovaties in de Zorg’ van Windesheim concludeerde na onderzoek dat veelbelovende ICT-innovaties vaak in de la verdwijnen. Projectleider Marike Hettinga: “Het valt voor ondernemers niet mee om hun ICT-innovatie geslaagd te laten landen in de reguliere zorg. Het is vaak onduidelijk wie zij moeten betrekken bij de uitwerking van hun idee, welke partijen zij moeten overtuigen van de meerwaarde ervan en hoe zij dit moeten aanpakken. Spijtig, want eHealth-innovaties hebben vaak de potentie om de efficiency en de kwaliteit van de zorg te verbeteren of de sector veel geld te besparen.”

In het onderzoeksproject is twee jaar hard gewerkt om grip te krijgen op deze problematiek. Door de samenwerking met ervaringsdeskundige mkb’ers, zorginstellingen en stakeholders heeft het project geresulteerd in een schat aan kennis die is gebruikt voor het opstellen van vier innovatieroutekaarten. Hettinga: “Ik verwacht en hoop dat de routekaarten ondernemers door het doolhof van stakeholders kunnen loodsen naar een structureel gefinancierde en ingebedde eHealth-innovatie in de reguliere zorg.”

Webtool Innovatieroutes in de zorg

Wij maken graag dingen beter.

Meer over Zorgverbeteraars

Gerelateerd

Succesvol ondernemen met E-Health; Innovatieroutes in de zorg (2014)

Succesvol ondernemen met ehealth; Innovatieroutes in de zorg (2014) Het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg richt zich op de vraag …

Lees meer

Ontwikkelen van een aanpak voor evidence based eHealth

2012-2013 | Het realiseren van een systematische aanpak voor het leveren van evidence op het gebied van effectiviteit, arbeidsbesparingen en …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek