logo_verbeteraars

College HBO-V “Kwaliteit verbeteren in de zorgpraktijk”

Binnen het blok Kwaliteit van Zorg krijgen studenten veel theoretische kaders aangereikt voor kwaliteitszorg en -verbetering. Er bestaat behoefte om deze theorie te 'verlevendigen' met verhalen uit de praktijk.

Wanneer: 2015

Organisatie: De Haagse Hogeschool verzorgt zowel bachelor-, als master- en post-hbo-opleidingen verzorgd. De opleidingen zijn verdeeld over een zevental interessegebieden. Binnen het interessegebied ‘Gezondheid, Voeding en Sport’ wordt de opleiding tot verpleegkundige (HBO-V) aangeboden.

Doel: Binnen het blok Kwaliteit van Zorg krijgen studenten veel theoretische kaders aangereikt voor kwaliteitszorg en -verbetering. Er bestaat behoefte om deze theorie te ‘verlevendigen’ met verhalen uit de praktijk.

Aanpak: Jonas Rubrech, zorgverbeteraar en auteur van het boek ‘Kwaliteit verbeteren in de zorg’, verzorgde een college over kwaliteit verbeteren in de zorgpraktijk. Op beeldende wijze neemt het college studenten mee in de nut en noodzaak van kwaliteit verbeteren. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en prikkelende stellingen als ‘weerstand is leuk’, laat Jonas Rubrech zien hoe je van een verbetering een succes maakt, maar ook hoe je een project eenvoudig kunt laten mislukken.

Resultaat: Studenten hebben aan de hand van praktijkvoorbeelden gezien dat kwaliteitsverbetering en kostenbesparing vaak hand in hand gaan en wat de rol van verpleegkundigen in dit proces kan zijn. De missie van je organisatie is altijd het vertrekpunt voor adequate verbeteringen, draagvlak en resultaat. Studenten gaven in de evaluatie aan het een goed idee te vinden dit college volgend jaar weer aan te bieden aan tweedejaars studenten.

Jonas is partner bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij zorginstellingen met het inzetten van ICT en data om primaire processen te ondersteunen en de kwaliteit van zorg te verbeteren. Hij schreef een aantal boeken waaronder ‘Kwaliteit verbeteren in de zorg’.

Meer over Jonas Rubrech

Gerelateerd

College Management in de Zorg “Kwaliteit verbeteren in de zorgpraktijk”

Hogeschool Utrecht

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek