logo_verbeteraars

Dag van de Digitale Zorg – PGO’s

Gezondheid.nl heeft 1 juni vanaf dit jaar uitgeroepen tot ‘Dag van de Digitale Zorg’. Deze eerste editie staat in het teken van het recht van alle Nederlanders op toegang tot hun eigen medische informatie.

Daarover is in ieder geval genoeg te zeggen. We zien dat patiënten in toenemende mate in staat zijn bij zorginstellingen een deel van hun medische gegevens te exporteren en te importeren in een PGO. Hoewel dit nog niet massaal lijkt te gebeuren, is het een mooie stap richting een meer gelijkwaardige (informatie-)positie van patiënten. Op termijn zullen zij in staat zijn om gegevens, die nu verspreid staan over allerlei verschillende portalen bij verschillende zorgverleners, in één omgeving samen te brengen.
Maar het is niet louter rozengeur en maneschijn. Er is nog onvoldoende sprake van eenheid van taal, waardoor gegevens moeilijk samen te voegen zijn. De exports bevatten in de regel maar een (klein) deel van alle informatie, waardoor deze dus niet compleet is. De informatiestromen zijn éénrichtingsverkeer, waardoor patiënten niet in staat zijn hun verzamelde gegevens zelf weer te delen met andere zorgverleners.

Nog wel wat te verbeteren dus. Vast niet de laatste Dag van de Digitale Zorg.

Op 1 juni van 16.00 tot 17.00u is er een gratis webinar over het onderwerp: https://dagvandedigitalezorg.nl/

 

Jonas is partner bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij zorginstellingen met het inzetten van ICT en data om primaire processen te ondersteunen en de kwaliteit van zorg te verbeteren. Hij schreef een aantal boeken waaronder ‘Kwaliteit verbeteren in de zorg’.

Meer over Jonas Rubrech

Gerelateerd

Verbeter! 2024 komt eraan

Een nieuwe uitgave van ons magazine “Verbeter!” is in de maak!

Lees meer

Zorgverbeteraars losgeslagen

Vrijdag 19 april hebben we als team een gezellig muzikaal (nou ja, muzikaal?) uitje gehad naar Hit it Happiness in …

Lees meer

Digitale vochtbalans

Digitale Vochtbalans…

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek