logo_verbeteraars

info@zorgverbeteraars.nl

06 26 44 36 44 (bel)

06 26 44 36 44 (whatsapp)

Heb jij al een KUS gehad vandaag?

Vandaag, 12 november, is het Wereld Kwaliteitsdag en staan we stil bij iedereen die zich dagelijks bezighoudt om de Kwaliteit in zijn of haar organisatie, in hun branche naar een hoger niveau te tillen. Sinds 1990 proberen we ieder jaar op 12 november een Kwalitatief Uitermate Superdag (KUS) te hebben.

In de zorg zijn er helaas te veel medewerkers die zich bezig moeten houden met de verschillende registraties die zijn opgezet om Kwaliteit in de zorg te kunnen meten. Hele volksstammen houden zich bezig met het vastleggen van indicatoren en datasets die noodzakelijk zijn om iets van de kwaliteit van zorg te kunnen zeggen. Niemand is denk ik tegen het meten van kwaliteit, maar hikt vooral tegen de extra registratielast aan die dit met zich meebrengt.

Gelukkig zijn er momenteel allerlei initiatieven zoals Zinvolle Registratie en Verduurzamen Kwaliteitsregistraties (zie video) die de regeldruk en registratielast moeten verminderen. Enerzijds om te kijken wat we nu echt nodig hebben aan informatie om te kunnen sturen op kwaliteit en anderzijds om te kijken hoe we deze gegevens makkelijker kunnen verkrijgen door gebruik te maken van de gegevens die sowieso al in het zorgproces worden vastgelegd. Op deze manier kan er weer meer tijd worden besteed aan de zorg. Er gloort dus licht aan de horizon, maar voor diegene die nu nog dagelijks bezig zijn met het vastleggen van kwaliteitsgegevens: een dikke KUS!

(https://www.quality.org/wqd20)
(https://www.fijnedagvan.nl/info/wereld-kwaliteitsdag/
foto: https://zorgenz.nl/discussie-over-de-kwaliteit-van-de-thuiszorg/

Erik is partner bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij zorginstellingen en samenwerkingsverbanden in de zorg bij het optimaliseren van hun informatiehuishouding en het mogelijk maken van gegevensuitwisseling.

Meer over Erik van der Velde

Gerelateerd

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Nog even volhouden met elkaar!!!

Lees meer

De wet WEGIZ? Leg dat je moeder maar eens uit!

WEGIZ is: Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg. Weer een wet. Wat moeten we ermee?

Lees meer

Nieuwe functie: mailmanager

Sinds we massaal thuiswerken zijn we ook massaler gaan mailen. Het lukte mij vaak aardig om mijn inbox onder controle …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek