logo_verbeteraars

Research Data Framework

mei 2018- juli 2018 | Advies over het neerzetten van een data research platform om data van de orthopedische patiënt vanuit zijn gehele keten te kunnen verzamelen en te gebruiken voor verbetering van de zorg voor deze patiëntencategorie.

Organisatie: UMCG afdeling Orthopedie

In een tijd dat er steeds meer wat betreft bekostiging op uitkomsten gestuurd gaat worden en men invulling wil geven aan “waarde gedreven zorg” is het belangrijk dat meer inzicht ontstaat hoe de geboden zorg tot stand is gekomen, welke factoren hiervoor bepalend waren en wat hiervan de uitkomsten zijn.

Om een totaalbeeld te kunnen krijgen is het belangrijk dat niet alleen naar het eigen domein binnen het traject wat een patiënt aflegt wordt gekeken. Het is hierbij essentieel dat over de gehele keten wordt gekeken om beïnvloedende factoren, behandeling en uitkomst goed op waarde te kunnen schatten en hiermee te kunnen groeien naar echte waarde gedreven zorg.

Om hierin inzicht te krijgen worden vaak extra registraties afgedwongen waardoor de registratielast bij organisaties toeneemt. Interessant hierin is om te kijken of op basis van reeds bestaande registraties niet tot dezelfde inzichten kan worden gekomen en daarmee de registratiedruk wordt voorkomen.

De afdeling Orthopedie wil daarom graag kijken of door het opzetten van een research data framework er een analyse platform kan worden opgezet met data vanuit de gehele keten van een zorgvraag van een patiënt die dit inzicht kan geven. Men richt zich hierbij in eerste instantie op de arthrose. Daarnaast wil men op basis van de uitkomsten van deze analyse werken naar gepersonaliseerd en wetenschappelijk gevalideerd model die ter ondersteuning gaat dienen bij de behandelkeuzes van zowel de zorgverlener als de patiënt.

Wij maken graag dingen beter.

Meer over Zorgverbeteraars

Gerelateerd

Congres All About Data

Sinds januari 2014 twee jaarlijks| All About Data is een landelijk congres voor de zorg om kennis over de mogelijkheden …

Lees meer

Adviseur Datamanagementweek

2023 – Adviseur in het samenstellen van het programma

Lees meer

Goede registratie betekent een goede declaratie

Voor dag en dauw was Groningen al aan het gamen. De serious game ‘Medisch Centrum Oost’ werd donderdag 16 mei …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek