logo_verbeteraars

Uit het dagboek van een Zorgverbeteraar

Zorgverbeteraar aan het woord

Sinds begin 2023 ben ik werkzaam bij Zorgverbeteraars. Mijn eerste opdracht was gelijk een grote uitdaging op voor mij wel bekend terrein, namelijk bij het Martini Ziekenhuis. Voorheen heb ik bijna 9 jaar bij de afdeling Klinische Farmacie gewerkt op het laboratorium aldaar en nu mag ik op een andere wijze mijn steentje bijdragen.

Wij ondersteunden als Zorgverbeteraars de organisatie bij de overgang van HiX 6.1 zelfbouw EPD naar HiX 6.3 met standaard content. Een groot voordeel dat ik nu weer heerlijk elke ochtend door het mooie stukje natuur van de Onlanden kon fietsen; gelijk een goed begin van de werkdag.

Naast mijn rol in het kernteam en bij de werkgroep EVS, heb ik ook de mooie rol van testcoördinator opgepakt. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het uitstippelen van de testaanpak, opstellen van de diverse testcases, plannen en coördineren van alle testactiviteiten, de voortgang bewaken van het testproces en rapportage van de testresultaten.

Uit ervaring weet ik dat testen meestal niet hoog op ieders prioriteitenlijst staat, wat voor mij juist de uitdaging vormde om toch het nut en noodzaak van goed testen binnen de muren van de instelling te krijgen. Als je uiteindelijk hoort, “ik ben maar gelijk begonnen met testen, anders kom je er toch steeds weer op terug”, weet ik dat het in ieder geval goed is blijven hangen.

Gelukkig hoefde ik deze klus niet alleen te klaren; met mijn collega’s Jonas als projectleider en Bas als HiX-adviseur zijn er altijd korte (hulp)lijntjes. Daarnaast was er een heel testteam met o.a. interne testcoördinatoren, contactpersonen testen van alle werkgroepen en natuurlijk heel veel testers binnen het ziekenhuis.

Vooraf hebben we een testplan geschreven om te bepalen wat er getest moet worden en wat hier allemaal voor nodig is. Het doel van dit testplan is ook om iedereen die betrokken is bij het testproces te informeren over de testaanpak, de activiteiten en de op te leveren eindproducten. Patiëntdata (conversie) testen, Koppelingen testen, Werkprocestesten en Technische testen (vergeet vooral de printers niet), maar ook wordt het hele systeem integraal doorgetest voor ziekenhuis brede processen. Hier kijken we dus over alle werkprocessen heen of alles op elkaar is afgestemd. Dat zouden we vaker moeten doen!

Er zijn twee oefentestdagen georganiseerd met alle applicatiebeheerders (centraal en decentraal) om de ketentestscripts gereed te maken en te beoordelen of ze überhaupt wel uitvoerbaar zijn.

Alle loketten worden bemand door werkgroepleden en consultants van Chipsoft, in totaal meer dan 200 mensen. Een hele organisatie dus, des te bevredigender als het dan allemaal vlekkeloos verloopt.

Per ketentestscript begaf een fysieke test-patiënt zich van loket naar loket om daar de beschreven stappen in het script uit te laten voeren. Dat leverde best nog een flinke lijst met bevindingen op die opgelost moesten worden.

 

 

 

 

Leonie is consultant bij de Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt zij ziekenhuizen en andere zorginstellingen met het optimaliseren van hun EPD en inzet van ICT.

Meer over Leonie Vos

Gerelateerd

Verbeter! 2024

De nieuwste uitgave van ons magazine Verbeter! is uit

Lees meer

Colofon

Colofon Verbeter! 2024

Lees meer

The revolution will not be televised

Een revolutie in de zorg, met de wetenschap dat we afsteven op een zorginfarct.

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek