logo_verbeteraars

info@zorgverbeteraars.nl

06 26 44 36 44 (bel)

06 26 44 36 44 (whatsapp)

Universele gezondheidszorg, maar nu even niet!

Afgelopen vrijdag was het de dag van de universele gezondheidszorg. Alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties hebben zich als doel gesteld om in 2030 universele gezondheidszorg in te richten als onderdeel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen zoals deze zijn opgesteld door de Verenigde Naties

Universele gezondheidszorg betekent dat alle individuen en gemeenschappen de gezondheidszorg krijgen die ze nodig hebben zonder in financiële nood te raken. Het omvat het hele spectrum van kwaliteitsvolle, essentiële gezondheidszorg, van voorlichting tot preventie, behandeling, rehabilitatie en verpleging. Dat is nogal wat in de wetenschap dat we nog maar 9 jaar te gaan hebben en dat we vooral in deze tijd weer zien dat arme landen achter in de rij mogen aansluiten als het gaat om bijvoorbeeld vaccinatie tegen COVID.

Gezondheidszorg universeel maken vraagt om over te stappen van gezondheidssystemen rond ziektes en instellingen naar gezondheidszorg rond preventie en mensen. Eén van de succesfactoren zal zijn hoe goed we in staat zijn (publieke) data te gebruiken. Ook, of juist, om inzicht in de verschillen tussen groepen mensen en regio’s te krijgen. Hoe dat kan gaan werken laat, de helaas te vroeg overleden, Hans Roling zien in deze prachtige tedtalk. Alweer een paar jaar geleden, maar het heeft mij laten inzien wat de kracht van data (en visualisatie van data) kan zijn bij dit vraagstuk en zoveel andere vraagstukken in de gezondheidszorg.

Nog 9 jaar te gaan om gezamenlijk, en onder andere met behulp van data, dit voor elkaar te krijgen. Doen jullie mee?

Erik is partner bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij zorginstellingen en samenwerkingsverbanden in de zorg bij het optimaliseren van hun informatiehuishouding en het mogelijk maken van gegevensuitwisseling.

Meer over Erik van der Velde

Gerelateerd

Bron: https://dvhn.nl/economie/Jarig-Landjuweel-gelooft-in-toekomst-van-de-pieper-27653946.html

Evolutionair innoveren

Innoveren is leuk, innoveren is hot, innoveren is sexy, innoveren is spannend… En dat is precies waarom er van dat …

Lees meer

DIAK één week live met nieuw EPD

Nota bene op vrijdag de 13e startte het Diakonessenhuis in Utrecht met hun nieuwe EPD. Inmiddels is men een week …

Lees meer

Meespelen?! Serious games voor betere zorg

“Het is niet eerlijk dat ik een fiche verlies omdat ik de yogales gemist heb.” Gelukkig had ik juist daarvoor …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek