logo_verbeteraars

‘Waarde en impact van SNOMED zichtbaar gemaakt’

18-02-2020

Om digitale gegevensuitwisseling in de zorg te verbeteren, is meer inspanning vereist.

Een goed functionerend terminologiestelsel is één, maar kan niet zonder de juiste ondersteuning aan zorgverleners en samenwerking in de keten, zo klonk tijdens het symposium ‘Verbinden en Innoveren met SNOMED’ van Nictiz.
Zorgverbeteraars Erik van der Velde en Jonas Rubrech verzorgden, namens de Federatie Medisch Specialisten, een tweetal workshops over gestructureerde verslaglegging en het verduurzamen van kwaliteitsregistraties.

Zo’n 180 deelnemers waren 13 februari afgekomen op het symposium op de KNVB Campus in Zeist. Leonique Niessen, directeur-bestuurder van kennisorganisatie Nictiz, benadrukte bij aanvang het belang van SNOMED. Dit medisch terminologiestelsel moet zorgen voor eenduidige uitwisseling van medische gegevens tussen zorgverlener en patiënt en tussen zorgverleners onderling. “Eenheid van Techniek en Eenheid van Taal zijn daarbij twee randvoorwaarden”, aldus Niessen.

Na een videoboodschap van bestuurders van verschillende brancheorganisaties en een paneldiscussie onder leiding van Tom van ’t Hek konden aanwezigen deelnemen aan twee van de zestien workshops, daar werden vanuit allerlei hoeken van het zorgveld de mogelijkheden en toepassing van SNOMED in de praktijk getoond. Voor de overdracht, maar ook voor hergebruik en innovatie.Scott Campbell, universitair hoofddocent op de afdeling Pathologie en Microbiologie aan de University of Nebraska Medical Center gaf een aantal praktische voorbeelden van de mogelijkheden van een gestructureerd en gecodeerd EPD, door het publiek mee te nemen in zijn succesverhaal.Robert Doornbos, voormalig autocoureur en analist, sloot de avond af met een inkijkje in de autosport en Formule 1 in het bijzonder. Een autocoureur kan nog zo goed zijn, ook onder de motorkap moet alles kloppen om te winnen!

Plenair gaf Scott Campbell, universitair hoofddocent op de afdeling Pathologie en Microbiologie aan de University of Nebraska Medical Center, een aantal praktische voorbeelden van de mogelijkheden van een gestructureerd en gecodeerd EPD, door het publiek mee te nemen in zijn succesverhaal. Robert Doornbos, voormalig autocoureur en analist, sloot de avond af met een inkijkje in de autosport en Formule 1 in het bijzonder. De link met de zorg en SNOMED: een autocoureur kan nog zo goed zijn, ook onder de motorkap moet alles kloppen om te winnen.

Een uitgebreid verslag is te vinden op de website van Nictiz.

Jonas is partner bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij zorginstellingen met het inzetten van ICT en data om primaire processen te ondersteunen en de kwaliteit van zorg te verbeteren. Hij schreef een aantal boeken waaronder ‘Kwaliteit verbeteren in de zorg’.

Meer over Jonas Rubrech

Gerelateerd

Verbeter! 2024 komt eraan

Een nieuwe uitgave van ons magazine “Verbeter!” is in de maak!

Lees meer

Zorgverbeteraars losgeslagen

Vrijdag 19 april hebben we als team een gezellig muzikaal (nou ja, muzikaal?) uitje gehad naar Hit it Happiness in …

Lees meer

Digitale vochtbalans

Digitale Vochtbalans…

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek