logo_verbeteraars

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Nog even volhouden met elkaar!!!

Naast dat bovenstaande kreet vast het meest gezongen liedje is tijdens lange wandelingen of te lange autoritten met je kinderen, lijkt bovenstaande kreet ook de lijfspreuk geworden voor alle corona maatregelingen. Je kan niet een supermarkt binnenstappen of een aardige vrouwenstem attendeert je op de maatregelen met een toevoeging in de trant van: we zijn er bijna, maar nog niet helemaal. En dat we er nog niet helemaal zijn werd deze week pijnlijk duidelijk bij de voorbereidingen van mijn geliefde activiteit en het leukste datacongres in Nederland; All About Data.

Na al een jaar te zijn uitgesteld om de voor u bekende reden, zou deze op 27 januari 2022 worden gehouden binnen het UMCG. En niet zomaar een editie van het congres, maar een lustrum versie omdat het voor de 5e keer zou worden gehouden. Maar u heeft het al door. We hebben ook deze keer moeten besluiten om het congres te annuleren, ook al is 27 januari nog ver weg.

 

Ondanks hossende Nederlanders tijdens het F1 weekend in Zandvoort en een schijnbaar probleemloze zomervakantie, blijven de corona cijfers nog van dien aard dat ziekenhuizen, en dus ook het UMCG, de gevolgen van het versoepelen van de maatregelen en hoe we hier met elkaar mee omgaan, angstvallig in de gaten houden. Het UMCG zelf heeft in ieder geval als beleid dat er tot 1 januari 2022 geen activiteiten in het UMCG worden georganiseerd. Voor ons als organisator de reden om het congres te annuleren omdat ook sprekers en deelnemers behoefte hebben aan duidelijkheid. Bovendien is All About Data al jaren een echt netwerk-congres, iets wat in een online sessie niet te benaderen is. We zijn er dus bijna, maar nog niet helemaal.

De kreet is zelfs toe te passen op het onderwerp dat de rode draad zou vormen van het congres: het optimaal gebruik maken van de beschikbare data in de zorg. De afgelopen 10 jaar hebben we hier in tot nu toe 4 congressen steeds bij stilgestaan. Met thema’s als ‘data aspecten in een ziekenhuis’, ‘de complexiteit van data’, ‘data driven healthcare’ en ‘a patient journey is a data journey’ hebben we geprobeerd de meest actuele onderwerpen met jullie te behandelen. Met vooraanstaande key note sprekers, en ik ga ze niet allemaal noemen, als Frank Buytendijk, Claudia Imhoff , Niel Raden, Laura Madsen en Dave deBronkart hebben we zowel de data adepten als de criticasters uit de zorg mee willen nemen in waar we naar toe moeten met onze data om deze optimaal in te kunnen zetten. Verschillende sprekers hebben hun eigen praktijk verhalen verteld over hoe ze de volgende stap op de volwassenheidsladder aan het nemen zijn als het gaat om gebruik van data. En toch ook hierbij zijn we er bijna maar nog niet helemaal. Het komen tot goede kwalitatieve data, het inregelen van data governance in een organisatie, het meekrijgen van zorgverleners in het goed registeren van zorggegevens, de moeite die we hebben om zorgstandaarden rondom data te implementeren. Het zijn allemaal nog steeds actuele problemen.

Maken we dan helemaal geen meters op de volwassenheidsladder van data? Het gaat wat mij betreft nog niet snel genoeg maar we zien natuurlijk steeds meer dat data een prominente plaats krijgt binnen programma’s. Steeds vaker komt de meest belangrijke vraag van het inrichten van een systeem naar voren: wat ga je met de vastgelegde gegevens doen en wat zijn de eisen die je daarom aan de data wilt gaan stellen? Alle landelijke programma’s geïnitieerd vanuit VWS hebben duidelijk een datacomponent. We zijn ons er steeds vaker van bewust dat, willen we data ten volle benutten met elkaar in de zorg, het gebruik van standaarden onontbeerlijk is. Zonder afspraken hierover gaat data echt niet vloeien in de zorg tussen de verschillende organisaties. De grootste uitdaging voor de komende tijd is om elkaar hierin op te zoeken en te ondersteunen en elkaar te behoeden voor puntoplossingen die misschien wel in je eigen organisatie gaan werken maar niet bijdragen aan het doel wat we met elkaar nastreven wat betreft digitalisering in de zorg; een duurzaam informatielandschap waarbij herbruikbaarheid van data een uitganspunt is. De 5e editie van All About Data had jullie daar inzicht in moeten geven en genoeg munitie om er in je eigen organisatie mee aan de slag te gaan met weer een geweldige line -up aan sprekers. Dat houden jullie tegoed.

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Nog even volhouden met elkaar!!!

Erik is partner bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij zorginstellingen en samenwerkingsverbanden in de zorg bij het optimaliseren van hun informatiehuishouding en het mogelijk maken van gegevensuitwisseling.

Meer over Erik van der Velde

Gerelateerd

Congres All About Data

Sinds januari 2014 twee jaarlijks| All About Data is een landelijk congres voor de zorg om kennis over de mogelijkheden …

Lees meer

Congres All about Data 2019, ‘A Patient journey is a data journey’

Op donderdag 31 januari 2019 vindt voor de vierde keer het congres All about Data plaats. Het thema is dit …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek