Escaperoom 'Eenheid van Taal' door Joost Wakka, Nictiz
Hoe levert Eenheid van Taal een bijdrage aan kwaliteitsverbetering van gezondheidsdata? Hoe helpt het registratielasten te verlagen en de zorg aan je patiënten te verbeteren? Het spelen van de Escape Room ‘Eenheid van Taal’ van Nictiz, geeft je antwoord op deze en nog veel meer vragen. Het spel laat deelnemers op een laagdrempelige en interactieve manier kennismaken met Eenheid van Taal en de rol die het terminologiestelsel SNOMED hierin speelt.
Sinds december 2022 kunnen professionals met een nieuwe serious game van Nictiz in spelvorm oefenen met Eenheid van Taal. Dat is niet alleen leuk maar vooral ook belangrijk. Want een juiste uitwisseling van gezondheidsinformatie wordt steeds essentiëler. Lange wachtlijsten, krapte op de arbeidsmarkt en een groeiende zorgvraag vragen om innovatie en efficiëntie om de druk op de zorg te verlagen. Eenheid van Taal zorgt er voor dat je zorginformatie eenduidig kunt vastleggen en uitwisselen. Voor efficiënte en veilige zorg is het namelijk essentieel dat gezondheidsinformatie dezelfde betekenis heeft. Voor zorgverleners onderling, patiënten en hun systemen.
Door de Escape Room ‘Eenheid van Taal’ te spelen, maak je kennis met het eenduidig vastleggen van gezondheidsinformatie aan de hand van SNOMED, hét internationale medische terminologiestelsel van en voor zorgprofessionals. Je maakt de vertaalslag naar andere zorgverleners en je wisselt gegevens uit. Daarnaast worden je gegevens waardevoller, omdat de unieke structuur van SNOMED veel mogelijkheden biedt voor analyse en innovatie. Iedereen die meer wil weten over eenduidig vastleggen van patiëntgegevens kan bij Nictiz een aanvraag doen om de online escape room te spelen met begeleiding van een van hun experts. Nictiz heeft dit spel ontwikkeld om kennis te maken met het principe en om na afloop met elkaar in gesprek te gaan over hoe Eenheid van Taal in jouw organisatie een rol kan spelen.
Eerder al werd een andere serious game ontwikkeld: ‘Registratie aan de bron’. Dit is alleen niet een online game, maar een fysieke. Daarin ga je met je team aan de slag met beter en efficiënter vastleggen van patiëntgegevens. Door middel van een interactief rollenspel maak je een leerzame stap naar meer bewustwording van ieders rol bij het optimaal vastleggen en hergebruiken van patiëntgegevens. Registreren blijft immers mensenwerk. In deze game spelen de deelnemers een levensecht ‘ziekenhuis in het klein’. Patiënten komen er in contact met baliemedewerkers, verpleegkundigen en artsen. Bij elke stap van de patiëntreis zoeken de deelnemers gegevens van de patiënt op, vragen informatie uit en leggen die vast in het elektronisch patiëntendossier (EPD).