logo_verbeteraars

De waarde van data in het EPD

30-05-2016

Een EPD bevat data, veel data en dit wordt iedere dag meer. Data die binnen handbereik is en die je kunt inzetten om de zorg nog beter te maken. De potentiële waarde van deze data is enorm.

Stel dat je als dokter je behandeling kunt baseren op de data uit eerdere behandelingen van collega’s uit het ziekenhuis. Of uit de regio, het hele land of zelfs de hele wereld? ‘Personalized medicine’ met behulp van ‘big data’ komt dan echt in zicht. Die toekomst komt dichterbij, maar is er nog niet. Toch kan er ook nu al heel veel met de data die in het EPD zit. Denk aan de toegevoegde waarde voor verbeterprojecten. Drie voorbeelden uit de praktijk.

1. Efficiënte EPD-inrichting

In veel instellingen werkt men nu al enkele jaren digitaal. De inrichting van digitale dossiers is gepaard gegaan met veel enthousiasme. Maar wat eerder zo handig leek of echt in het dossier moest, is dat nu nog steeds zo relevant?

Een vrij eenvoudige analyse geeft het antwoord. We hebben gekeken naar de inrichting van elk dossier. Wat wordt er nu wel en wat wordt er nou niet ingevuld? Bij de eerste analyses bleek nog geen 40% van de inrichting echt gebruikt te worden. Door veel van het ongebruikte op te ruimen is dat nu bijna 90%. Zowel de artsen als de applicatiebeheerders zijn blij met een opgeruimd dossier.

2. Registratielast/-lust

December staat bekend om de kerstdagen en het afsluiten van het jaar. Dat klinkt gezellig maar het afsluiten van een jaar betekent in de zorg vaak ook het aanleveren van indicatoren. Zo vingen we in de wandelgangen van een ziekenhuis op dat de psychologen in de kerstvakantie allemaal een dag of twee zouden terugkomen om de verplichte diagnoseregistratie op orde te brengen.

Elke psycholoog zou alle patiënten van het afgelopen jaar handmatig nalopen om te controleren of de diagnose was vastgelegd. Dat moet gemakkelijker kunnen dachten wij. Een kwartiertje knutselen leverde een overzicht op van alle patiënten uit het afgelopen jaar en de bijbehorende of juist ontbrekende diagnose. De totale besparing: veertig mandagen medisch psycholoog.

3. Iedereen digitaal

Het aanschaffen en beheren van een EPD is een kostbare zaak. Een investering die vooral de moeite waard is als het systeem maximaal gebruikt wordt. In de praktijk is het daadwerkelijke gebruik vaak minder rooskleuring dan verwacht. Zaken die met aandacht best kunnen verbeteren, maar een gesprek hierover begint met inzicht.

Dat inzicht verkregen we door per dossier en zelfs per gebruiker de mate van gebruik van het systeem in kaart te brengen. Deze cijfers zijn vervolgens een goed objectief startpunt gebleken voor een discussie over het wel of niet gebruiken van bepaalde functionaliteiten. Verbeteringen in de inrichting en extra scholing zorgden voor een gemiddelde toename van het dossiergebruik van 30-40%.

Tot slot

Personalized medicine, big data, internet of things … allemaal boeiende ontwikkelingen, maar we hoeven er niet op te wachten. Er zit heel veel waarde in de data die nu al in EPD/ZIS-systemen zit. Een kwestie van de juiste vragen stellen en deze beantwoorden met al beschikbare data. Wij zien enkel mogelijkheden!

Bas is EPD-consultant bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij ziekenhuizen en andere zorginstellingen met het optimaliseren van hun EPD en inzet van ICT, het implementeren van nieuwe functionaliteiten en het onderhouden van het EPD.

Meer over Bas Smit

Gerelateerd

Serious Game Nictiz Academie

Wil jij met jouw team aan de slag met beter en efficiënter vastleggen van patiëntgegevens? Speel dan met elkaar de …

Lees meer

CumuluZ; Data in de wolken!!

Zoals jullie weten is mijn moeder zeer geïnteresseerd in wat we als kinderen doen en waar we ons zoal mee …

Lees meer

Gezocht: soortgenoot (m/v)

Zorgverbeteraars zijn een bijzondere soort. En dus heb je er altijd te weinig van. Ben jij een soortgenoot? Herken je …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek