logo_verbeteraars

info@zorgverbeteraars.nl

06 26 44 36 44 (bel)

06 26 44 36 44 (whatsapp)

DINO: DAMA In Name Only

“Datamanagement is veel werk, omvangrijk, ongrijpbaar en staat ver van de praktijk.”, “We zijn nu een jaar verder en ik begin het nu pas goed te begrijpen”, “Wat is eigenlijk de business case van datamanagement?” … Zomaar wat opmerkingen die ik links en rechts opvang als het gaat over het implementeren van datamanagement.

Natuurlijk is DAMA een prachtig raamwerk om gestalte te geven aan datamanagement. Maar alleen al DAMA DMBOK (Datamanagement Body of Knowledge) beslaat 400 pagina’s verzamelde kennis over elf datamanagementgebieden. Daarbij betekent meer grip op data ook ingrijpen op de manier van werken, nog los van de inhoudelijke uitdaging. Echter, er is niemand die voorschrijft dat je alles in één keer moet inrichten volgens DAMA.

Voor elke verandering is een aanleiding

Voor de invoering van datamanagement is het besef dat data een asset is een goed startpunt. Maar veelal moet dat besef nog groeien en zijn er praktische redenen voor datamanagement, bijvoorbeeld een gebrek aan datakwaliteit of gebrekkige security. Of de simpele reden dat je moet kunnen aantonen dat je informatieproducten gebaseerd zijn op kwalitatief goede data. Door te starten bij deze meer praktische problemen hou je het klein en kun je van daar uit starten met de invoering van geformaliseerde datamanagement processen.

Hoe eet je een dino?

Als bijvoorbeeld kwaliteit, security en herleidbaarheid je belangrijkste dataproblemen zijn, start daar dan mee. Richt hiervoor lokaal en pragmatisch de processen Data Quality Management, Meta Data Management en Data Security Management in en maak je resultaten aantoonbaar.

Is dit voldoende? Nee, want je hebt nu de lokale problemen opgelost, maar je wilt dit juist breed toegepast hebben. Hiervoor zal je aandacht moeten besteden aan de sturing, de Data Governance, zodat de oplossingen ook geborgd worden in de organisatie.

Dus begin klein, richt de voor jouw organisatie belangrijkste dataprocessen in, implementeer ze in de gehele organisatie, borg ze en ga dan verder met de dataprocessen die daarna van belang zijn. Uiteindelijk kom je vanzelf alle elf gebieden van DAMA wel tegen.

En bedenk goed: elke dino, hoe groot ook, was ooit een kleine dino.

Wij maken graag dingen beter.

Meer over Zorgverbeteraars

Gerelateerd

Derde editie ‘Kwaliteit verbeteren in de Zorg’ in de maak

Kwaliteit verbeteren in de zorg is een praktisch handboek voor (toekomstige) zorgverleners. Het helpt je de kennis en vaardigheden te …

Lees meer

Uit de oude doos, wat betekent ons logo?

Huisstijl Zorgverbeteraars, ons verjaardagscadeautje 5 jaar geleden

Lees meer

Verslag #Ontdekdezorgweek

In het kader van #Ontdekdezorg Week liep Zorgverbeteraar Bas Smit een avondje mee op de Huisartsenpost in Drachten. Een kort …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek