logo_verbeteraars

“Maar dat werkt gewoon”

01-04-2021

Dingen moeten gewoon werken maar dat gaat bijna nooit vanzelf.

Misschien is dit wel de grootste grap want dat is vaak niet het geval. Het lijkt zo logisch dat als de patiënt onder narcose op de operatietafel ligt de arts alles bij de hand heeft om de operatie tot een succes te brengen. Een operatie is medisch gezien complex maar qua informatie verwerking ook. Zo worden voor de operaties die bij Isala uitgevoerd worden op dagelijkse basis meer dan 10.000 berichten verwerkt. Berichten die er voor zorgen dat het juiste materiaal bij de juiste operatie is, duidelijk is wat er gebruikt is en dat dat ook netjes betaald wordt.

Medicatie

Centraal hierin staat nu de applicatie SAP Process Orchestration. Dit programma verzorgt het berichtenverkeer tussen het ERP (SAP), EPD (HiX), depot (#Hospital Logistics) en de scantool over 16 verschillende routes. Zo is in het ERP duidelijk welk materiaal nodig is voor de operatie die in het EPD gepland is. Wordt het materiaal vanuit het depot geleverd en de voorraad bijgehouden door te scannen. SAP Process Orchestration is een programma waar menigeen in het primaire proces niets van weet tenzij het niet werkt. Daarom dat veel collega’s koude rillingen krijgen bij de naam van de voorloper SAP Business Connector. En het is geen grap maar SAP Business Connector staat uit!

We hopen dat de naam SAP Process Orchestration snel in de vergetelheid raakt in het primaire proces. Dat zou namelijk betekenen dat dit programma zonder problemen draait. Wanneer we echter wel tegen uitdagingen aan lopen hebben we weer garanties op support en is het beheer van de applicatie bij Isala I&I belegd.

Het beheer en de overgang is gedaan door de I&I teams SAP beheer en koppelingen. Verder ondersteund vanuit SIMAC, Xperi en Zorgverbeteraars. In samenwerking met de afdeling OK, Hospital Logistics, Diagram en alle andere Isala afdelingen die vanuit het primaire proces betrokken zijn.

De les: dingen moeten gewoon werken maar dat gaat bijna nooit vanzelf.

Foto bron: https://hospitallogistics.eu/nl/

Bas is EPD-consultant bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij ziekenhuizen en andere zorginstellingen met het optimaliseren van hun EPD en inzet van ICT, het implementeren van nieuwe functionaliteiten en het onderhouden van het EPD.

Meer over Bas Smit

Gerelateerd

Daar kan ik toch bij?!

Samen veilig digitaal vooruit, autorisaties in een EPD

Lees meer

Samen Veilig Digitaal Vooruit, HiX autorisatiemanagement

Jan 2022-dec 2022 | Opstellen en implementeren van een concept voor autorisatiematrices voor HiX

Lees meer
Isala fietsen

Al fietsend decharge

Het project ‘De gekoppelde OK’ is afgesloten met een eindrapport en een mountainbike tocht. De evaluatie formeel op papier voor …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek