logo_verbeteraars

Meer handen aan het bed, meer robots achter de computer

05-02-2020

Doordat systemen niet altijd goed op elkaar aansluiten en gegevensuitwisseling vaak nog verre van optimaal is, gaat er veel kostbare tijd in de zorg verloren aan handmatig overkloppen of kopiëren en plakken en zaken checken en dubbelchecken. Het vinden van structurele oplossingen voor deze problemen kost veel tijd. Wat als we tot die tijd al het dubbele en voorspelbare werk laten doen door robots? Science fiction of juist heel dichtbij?

 

Robotic Process Automation
Sinds enige tijd is er technologie beschikbaar waarmee snelle resultaten gerealiseerd kunnen worden: Robotic Process Automation, ofwel RPA. Met RPA wordt herhalend handmatig (computer)werk geautomatiseerd. Dat is minder science fiction dan het klinkt en het is ook geen futuristisch uitziende robot die door het ziekenhuis rijdt; het is feitelijk een virtuele gebruiker die voorspelbare taken kan uitvoeren.

Meer handen? Minder administratie!
We hebben het al jaren over: meer handen aan het bed. Inefficiënte administratie is één van de oorzaken dat we dit maar moeilijk tot stand krijgen.
Natuurlijk willen we graag goed vastleggen wat er met de patiënt aan de hand is. En natuurlijk vinden we het belangrijk dat bij overdracht van patiënten de juiste informatie wordt doorgegeven. En oh ja, we willen natuurlijk ook dat verzekeraars de juiste rekening krijgen. We beseffen allemaal dat het voor transparantie, kwaliteitsbewaking en een gezonde financiële huishouding essentieel is om tot goede informatie-uitwisseling te komen. Maar waarom moet het allemaal zo omslachtig?

 

Snelle oplossing
Sinds kort kunnen we ook snellere oplossingen realiseren. Geen wondermiddel, wel verlichting. Met RPA automatiseren we herhalend handmatig werk. Met RPA kunnen we een deel van het overklopwerk wegnemen van mensen die hun tijd goed kunnen gebruiken voor andere zaken.
RPA robots zijn kleine softwarepakketjes die het werk van mensen imiteren. Die mails lezen, die openstaande orders in het EPD kunnen afhandelen of die patiëntgegevens kunnen controleren.

Eerste resultaten
Veel Nederlandse bedrijven zijn al succesvol met het verminderen van de administratieve last middels RPA. Zo bespaart een Nederlands energiebedrijf jaarlijks circa 25.000 uur doordat vele, vaak vrij kleine, taken zijn geautomatiseerd met behulp van RPA.
Ook zijn diverse ziekenhuizen stappen aan het nemen met RPA en de eerste resultaten zijn bemoedigend. Neem bijvoorbeeld de overdracht van cure naar care. Er zijn al e-overdracht protocollen beschikbaar maar het vullen daarvan gaat nog vaak handmatig. Met RPA schatten we hierin tot 70% aan tijd te kunnen besparen. Of denk aan het vullen van kwaliteitsregistraties, controle en correcties op DBC’s of het overnemen van gegevens uit de verwijsbrief van een huisarts.
En dat alles door een robot die 100% betrouwbaar is in de kwaliteit van zijn werk, ook zonder koffie, en geen aanpassingen aan andere systemen of dure koppelingen nodig heeft. Een gebruikersaccount is voldoende.

Samenwerken
Flow Robotics is één van de organisaties die zich bezighouden met RPA. In de zorg onder andere voor UMC Amsterdam, OLVG, Sint Antonius Utrecht en het BovenIJ ziekenhuis. Op dit moment wordt, onder meer samen met Zorgverbeteraars, een samenwerkingsverband gestart om de mogelijkheden van RPA bereikbaar te maken voor zorginstellingen. ZorgPaqt noemen we het. Het doel van ZorgPaqt is om technologiepartijen en zorginstellingen samen te brengen en kennis te delen gericht op implementatie in de praktijk. Deelname is kosteloos, delen is verplicht. Meer weten? Neem contact met ons op via info@zorgverbeteraars.nl.

Gerelateerd

Colofon

Colofon Verbeter! 2020

Lees meer
eHealth proeftuin

Informatierevolutie

Ik mag het woord bij ons op kantoor eigenlijk niet gebruiken, informatierevolutie. Dat zal er alles mee te maken hebben …

Lees meer

Het Consensus-probleem

In mijn dagelijkse praktijk valt vaak de term consensus. Als in: “De ontwikkeling van het digitale Mamma-MDO stagneert omdat er …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek