logo_verbeteraars

info@zorgverbeteraars.nl

06 26 44 36 44 (bel)

06 26 44 36 44 (whatsapp)

Toch maar de fax?

Vandaag is het e-mailloze vrijdag, dus minder mailen. Terug naar de fax dan maar? Met faxen is het super makkelijk om één bericht aan een heel team te sturen. De fax rolt volledig geautomatiseerd uit de printer en diegene die op dat moment werkt kan de print pakken en direct aan de slag. Ook een invaller kan direct aan het werk en hoeft geen computeraccount te hebben of een printer in te stellen. Toch?

Ondanks dat faxen achterhaald is en we er echt vanaf willen, blijkt de fax hardnekkig. Zo ben ik recent voor een van onze opdrachtgevers bezig geweest met de puzzel om labuitslagen en ambulance-ritformulieren te ontvangen en bij de juiste persoon te krijgen. Het EPD kon niet koppelen. De fax was niet betrouwbaar. Bellen kost tijd en is foutgevoelig. Invallers moeten ook toegang hebben. Printen is slecht voor het milieu. Op een fax kun je makkelijk een toelichting schrijven en de opmaak van een digitaal bericht kun je niet beïnvloeden. Om maar wat uitdagingen te noemen.

Meer mail zou niet de oplossing moeten zijn, maar dat bleek hier toch wel een stap voorwaarts. Uiteraard zijn we begonnen met het proces in kaart brengen en kijken hoe we dat optimaal kunnen ondersteunen. Nu komt er een gestandaardiseerde mail binnen vanuit de ambulance of vanaf het lab die alle informatie bevat. En teksten kunnen zo gekopieerd worden voor hergebruik in het dossier. Een simpel stukje techniek en een paar goede werkafspraken over de verwerking en we zijn een fax kwijt.

 

Dit is geen memoire uit lang vervlogen tijden, maar een recent succes. Is een mail met een pdf de digitale zorginnovatie van 2021? Ja, toch wel, maar dat is niet waar de stip op de horizon staat. Het is een reis en vandaag is het weer beter dan gisteren door toe te passen van wat er reeds mogelijk is.

Bas is adviseur en projectleider bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij ziekenhuizen en andere zorginstellingen met het optimaliseren van hun EPD en inzet van ICT, het implementeren van nieuwe functionaliteiten en het onderhouden van het EPD.

Meer over Bas Smit

Gerelateerd

Derde editie ‘Kwaliteit verbeteren in de Zorg’ is uit!

Alweer twaalf jaar geleden verscheen de eerste editie van het boek Kwaliteit verbeteren in de Zorg. Vanaf deze week ligt …

Lees meer

The grass is always greener on the other side, or is it not?

In deze rubriek lees je hoe er in een ziekenhuis in het buitenland gekeken wordt naar de ontwikkelingen rond EPD …

Lees meer

Procesvisualisatie: de ‘Procesplattegrond’

Wij geloven dat je in ieder project weer het proces centraal moet stellen. Het geheel is immers meer dan de …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek