logo_verbeteraars

Tool op toets op vastlegging EPIC ziekenhuizen

Sept 2021-april 2022| Binnen de zorg willen we gegevens systeem-onafhankelijk met elkaar kunnen uitwisselen. Hiervoor zijn binnen de zorg informatie bouwstenen (zib’s ) als systeem-onafhankelijke informatiemodellen over klinische concepten ontwikkelt. Om zicht te krijgen op het gebruik van deze gegevenselementen en de kwaliteit van registratie is een tool op vastlegging wenselijk.

Coördinatie vanuit Registratie aan de Bron op coproductie tussen alle EPIC huizen en EPIC.

Binnen de zorg willen we gegevens systeem onafhankelijk met elkaar kunnen uitwisselen. Hiervoor zijn binnen de zorg informatie bouwstenen (zib’s ) als systeem onafhankelijke informatiemodellen over klinische concepten ontwikkeld. Deze zib’s worden gebruikt binnen de verschillende informatiestandaarden die binnen de zorg zijn ontwikkeld en deze interoperabiliteit mogelijk moeten maken. Binnen de verschillende EPD’s zijn hiervoor koppelingen gemaakt tussen deze zibs en de verschillende gegevenselementen binnen EPD’s welke weer op verschillende plekken binnen dat EPD gebruikt kunnen worden. Om zicht te krijgen op het gebruik van deze gegevenselementen en de kwaliteit van registratie is een tool op vastlegging wenselijk.

Na eerst een proof of concept te hebben gedaan met het AmsterdamUMC , UMCG en EPIC wordt met alle EPIC ziekenhuizen en EPIC gezamenlijk gebouwd aan de verdere ontwikkeling van de tool op toets op vastlegging. Ieder ziekenhuis neemt samen met de ZIB experts van EPIC 2-4 zibs voor hun rekening. Via een zogenaamde registry worden deze gegevens beschikbaar gesteld voor rapportages. Om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare tijd van iedereen wordt via een gezamenlijk Trellobord gecommuniceerd en de voortgang bewaakt.

Resultaat: Er wordt een tool opgeleverd waarbij aan de ene kant de zib coördinatoren en applicatiebeheerders kunnen zien wat de vullingsgraad is van de verschillende zib’s en kunnen ze op basis hiervan verbeteringen doorvoeren. Aan de andere kant krijgt de zorgverlener zelf inzicht in hoe hij zaken vastgelegd en dit indien nodig kan verbeteren. In eerste instantie alleen voor de BGZ zibs maar later ook toepasbaar voor de andere informatiestandaarden die gebruikt worden . De gebouwde onderdelen kunnen tussen de ziekenhuizen worden uitgewisseld en worden door EPIC opgenomen in de Dutch foundation waardoor het ook steeds in nieuwe releases wordt meegenomen en onderhoud geborgd is.

Wij maken graag dingen beter.

Meer over Zorgverbeteraars

Gerelateerd

Slotbijeenkomst Registratie aan de Bron

Teamwerk brengt je verder

Primoz Roglic is misschien wel één van de beste wielrenners van dit moment. En dan te bedenken dat hij bij …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek