logo_verbeteraars

Teamwerk brengt je verder

Primoz Roglic is misschien wel één van de beste wielrenners van dit moment. En dan te bedenken dat hij bij toeval is gaan fietsen nadat hij als schansspringer aan het revalideren was na een blessure. Toch kan Roglic niet in zijn ééntje een koers winnen. Een etappe of een dagrit wil misschien nog, maar een hele grote ronde is andere koek. Daar heb je een team voor nodig. Dat bleek wel weer tijdens de afgelopen Parijs Nice waarbij superknecht Wout van Aert weer eens zijn dienst bewees door Roglic in de laatste etappe te helpen aan de koerszege. Of de dominantie van de ‘killerbees’ tijdens de laatste tour waarbij zijn team controle had over het volledige peloton (behalve over die ene landgenoot van hem maar dat is bijzaak voor dit verhaal).

Fietsen is teamwerk. Niet alleen met de renners maar ook met de groep eromheen. De ploegleider, de masseurs, de technici, het materiaal. Ieder zijn rol maar gezamenlijk dragen ze bij aan het succes. Vorige week vrijdag was de slotbijeenkomst van Registratie aan de Bron. In het afsluitende rondetafelgesprek stond de vraag centraal: wie pakt de handschoen op? Maar moet er wel één entiteit, om maar een beetje in de ZIB-terminolgie te blijven, worden aangewezen die de handschoen oppakt? Tijdens de slotbijeenkomst was er een aantal sprekers die de analogie van de wielersport gebruikten om de status van het programma te kunnen duiden (volgens één van de sprekers was het programma nu in het bezit van de bolletjestrui omdat er veel bereikt was maar dit met hoogtepunten en dieptepunten was gegaan).

Slotbijeenkomst Registratie aan de Bron

bron: https://www.registratieaandebron.nl/events-en-nieuws/partijen-vragen-vws-om-steun-voor-registratie-aan-de-bron

Moeten we niet veel meer gaan samenwerken om de doelstellingen van Registratie aan de Bron echt te kunnen bereiken? Om maar in de analogie te blijven: hebben kopmannen en -vrouwen als Han Hegeman, Guido van den Broek, Stephanie Breukink, Frida van de Klippe en Christine Aberson niet veel meer aan een geolied team dat hen helpt hun doelen te bereiken? Kopmannen en -vrouwen die vol overgave de laatste jaren hebben geprobeerd om volgens de registratie aan de bron principes hun zorgprocessen te laten ondersteunen door een goed ingericht en duurzaam EPD. Hebben die niet veel meer behoefte aan knechten (consultants) die ze van goede adviezen voorzien richting een duurzame inrichting in plaats van puntoplossingen voor de korte termijn? En ploegleiders, in de vorm van VWS en de verschillende koepelorganisaties, die ervoor zorgen dat de juiste randvoorwaarden voor de kopmannen en – vrouwen worden gecreëerd om goed te kunnen presteren. Masseurs, in de vorm van communicatiemedewerkers, veranderkundigen en opleiders, die zorgen dat de spieren lekker soepel blijven evenals het verloop van de implementatie. Technici, in de vorm van VZVZ , NUTS, DVZA’s en andere koppelboeren, om ervoor te zorgen dat de overbrenging van de gegevens die door de in de bron zijn vastgelegd ook daadwerkelijk kunnen worden uitgewisseld op een simpele en betrouwbare wijze. En als laatste het materiaal. De EPD’s , de ECD’s , de dataverwerkers etc. Zonder goed materiaal geen overwinning voor de kopmannen en -vrouwen. Het is beroerd fietsen met niet de juiste dingen op de juiste plaats. De afstelling van remmen en versnellingen is essentieel. De kopman moet het vlekkeloos weten te vinden zonder ook maar zijn blik van de weg, lees de patiënt, te hoeven halen. Het moet het proces van het fietsen excellent ondersteunen.

Erik is partner bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij zorginstellingen en samenwerkingsverbanden in de zorg bij het optimaliseren van hun informatiehuishouding en het mogelijk maken van gegevensuitwisseling.

Meer over Erik van der Velde

Gerelateerd

Tool op toets op vastlegging EPIC ziekenhuizen

Sept 2021-april 2022| Binnen de zorg willen we gegevens systeem-onafhankelijk met elkaar kunnen uitwisselen. Hiervoor zijn binnen de zorg informatie …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek