logo_verbeteraars

info@zorgverbeteraars.nl

06 26 44 36 44 (bel)

06 26 44 36 44 (whatsapp)

De Verbeterpunt-mindmap; het heden als uitgangspunt

22-07-2022

Een goed begin is het halve werk, luidt een bekend spreekwoord. Te vaak wordt gedacht dat dit betekent dat je met een voortvarende start veel tijd kunt besparen. Natuurlijk is het fijn om aan de slag te gaan, maar het is juist zaak voldoende tijd te besteden aan een grondige inventarisatie van de huidige situatie en het creëren van momentum voor de verandering. De 17e-eeuwse variant van het spreekwoord is wat dat betreft treffender: 't Beghin is 't halve-werck. Met andere woorden: van al het werk wat er te doen is rondom een verbeterproject, bestaat minstens de helft uit voorbereiding.

Respecteer het heden

Uiteraard kan er van alles beter, maar dat wil niet zeggen dat er niets deugt aan de huidige situatie. Sterker nog: je mag er van uitgaan dat betrokkenen hun best doen om er het beste van te maken. Zij verdienen dan ook respect en waardering voor deze inspanningen. Besteed voldoende en expliciet aandacht aan wat er al goed gaat. Doe je dit niet, dan is dat vragen om weerstand (“Hoezo, doen wij het niet goed dan?!”). Het motto is dus niet: van slecht naar beter, maar: van goed naar beter. Neem de huidige situatie als uitgangspunt en probeer deze stap voor stap te verbeteren.

Neem de tijd

Natuurlijk moeten we SMART verbeterdoelen formuleren. Maar dat kan alleen als we weten waar we nú staan. Tijdens de inventarisatie gaat het om het verzamelen van feitelijke informatie. Het doel is om de huidige situatie te beschrijven zonder conclusies te trekken over oorzaken en gevolgen en zonder vooruit te lopen op verbetermaatregelen. Een onzorgvuldige inventarisatie leidt tot gekleurde waarnemingen en overhaaste conclusies op basis van onvoldoende informatie.

Verbeterpunt-mindmap

Een goed inventarisatie is een kunt op zich. Want waar moet je op letten, en wat is belangrijk? Welke factoren spelen een rol? Om dit proces te stroomlijnen gebruiken wij vaak onze ‘Verbeterpunt-mindmap’. In de Verbeterpunt-mindmap maak je de beschikbare informatie en de verbanden hiertussen visueel; centraal staat het hoofdonderwerp of -probleem. Rondom het hoofdonderwerp staan voor gedefinieerde thema’s die tijdens de inventarisatie van een verbeterpunt van belang zijn. Dit zorgt er voor dat je geen belangrijke zaken vergeet en helpt je bovendien de informatie direct te structureren. Iedere betrokkene kan zijn eigen informatie toevoegen, hierdoor krijg je één compleet overzicht van alle beschikbare informatie.

Bij ieder thema hebben we een aantal vragen geformuleerd die je kunt stellen. Deze vragen, en het sjabloon voor de mindmap, kun je downloaden en dan kun je direct aan de slag!
Verbeterpunt-mindmap – sjabloon (versie: 28-12-2021).

De Verbeterpunt-mindmap is onderdeel van de complete verbetermethode zoals beschreven in Kwaliteit verbeteren in de Zorg. Het boek beschrijft hoe je stapsgewijs van een knelpunt tot een geïmplementeerde verbetering komt en bevat veel praktische hulpmiddelen die je tijdens een verbeterproject kunt inzetten.

Jonas is partner bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij zorginstellingen met het inzetten van ICT en data om primaire processen te ondersteunen en de kwaliteit van zorg te verbeteren. Hij schreef een aantal boeken waaronder ‘Kwaliteit verbeteren in de zorg’.

Meer over Jonas Rubrech

Gerelateerd

Vijf vragen aan ….

Wie zijn de Zorgverbeteraars? Het jaar door komt er een collega aan het woord om antwoord te geven op een …

Lees meer
Annemarie Trompert & Bente Jorritsma

Kwaliteitsregistraties lopen voorop

in standaardisatie en harmonisatie

Lees meer

Van ‘Lady with the Lamp’, naar ‘Lady with the COW’.

12 mei Dag van de Verpleging

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek