logo_verbeteraars

Ervaringen Martini Ziekenhuis met Zorgverbeteraars

Al jaren ondersteunt Zorgverbeteraars het Martini Ziekenhuis in Groningen bij EPD-gerelateerde projecten en thema’s. Van de inrichting van de beheerorganisatie tot het digitaliseren van de dossiervoering en van het elektronisch voorschrijven van Cytostatica tot het ontsluiten van data uit het EPD. Recent was het na zeven jaar CS-EZIS tijd om over te stappen naar Chipsoft HiX. Een grote verandering voor alle artsen, verpleegkundigen, paramedici en overig (ondersteunend) personeel. Zorgverbeteraars was verantwoordelijk voor het verander- en projectmanagement bij de overstap naar dit nieuwe EPD. Drie hoofdrolspelers over de samenwerking: “Zorgverbeteraars heeft kennis van zaken en weet de menselijke maat te houden.”

Niels Vogel, gynaecoloog, CMIO en voorzitter stafcommissie ICT, over veranderingen in het EPD:

“Onze hele digitale infrastructuur is in het afgelopen jaar veranderd. Zo hebben we onder meer de overstap gemaakt van EZIS 5.2 naar HiX. Samen met Zorgverbeteraars is onder meer gekeken naar wat de mogelijkheden waren voor het elektronisch voorschrijven van medicatie, zowel klinisch als poliklinisch. Hoe je dat het beste doet, welke keuze je daarin maakt binnen het gegeven budget, dat is een uitdaging voor ons als ziekenhuis. Wij moeten zorgen dat zorg en ICT beter op elkaar aansluiten. Dus: als we willen dat je als medisch specialist gemakkelijk in het dossier van een andere medisch specialist kan (mee)kijken, hoe pakken we dat dan in samenwerking met ICT aan?”

“Zorgverbeteraars heeft ons in het hele proces begeleid en ze hebben opgetreden als intermediair tussen het ziekenhuis en softwareleverancier ChipSoft. Ze hebben verschillende dossiers ontworpen: één kern-/basisdossier en daarin specialistische dossiers, zodat je per afdeling een beetje vrijheid hebt in de inrichting. Het resultaat is dat alles nu meer gestroomlijnd is en meer geprofessionaliseerd. Zorgverbeteraars heeft duidelijk kennis van het systeem. Er wordt helder uitgelegd wat wel en niet kan binnen het systeem, ze hebben door wat ze aan het doen zijn. Dat maakt de samenwerking prettig. Alle artsen en verpleegkundigen hebben in no time leren werken met HiX. Ze wisten bij wijze van spreken na twee weken al niet meer hoe het oude EZIS 5.2 er uitzag. Dat is knap, want niet elke collega is even ICT minded, iedereen ontwikkelt zich in een ander tempo. Onder regie van Zorgverbeteraars zijn al die ruim 3000 collega’s ondersteund, heel fijn.”

Harm Wesseling, directeur ICT & Medische Techniek, over Jonas Rubrech, projectmanager van Zorgverbeteraars:

“We werken al jaren met Zorgverbeteraars, we huren ze regelmatig in om ons te begeleiden bij ontwikkelingen rond het EPD. Ze helpen de organisatie van a naar b te brengen of, zoals de laatste keer, het systeem van Ezis naar HiX. Dat is een grote verandering geweest, omdat het hele ziekenhuis nu is gedigitaliseerd. Jonas was onze projectleider, een echte groepswerker die de rol aanneemt die nodig is. Hij heeft zo’n traject meermaals tot een goed einde gebracht. Een belangrijke klus; als het systeem het een dag niet doet, heb je een probleem.”

“De vent maakt de tent, zeggen ze wel eens, vooral bij kleine organisaties klopt dat vaak. Jonas maakt zich niet druk over randzaken. Daarbij heeft hij een sterke drive en een duidelijk beeld van hoe het zou moeten. Hij remt ons af als we te hard gaan, kent de processen en de mogelijkheden van het systeem en heeft een goed overzicht van het ziekenhuis. Soms stapt hij bij me binnen met de vraag: wat vind jij hier van? Dan kijken we samen naar de opties.
In de regio lopen we voorop qua ICT. We werken hier met een hoog gemotiveerde club, willen het beste voor onze werknemers, patiënten en klanten. Zorgverbeteraars past in dit team. Ze hebben een oprechte interesse in de mens.”

Michiel Middelbeek, accountmanager Chipsoft, over de overgang van Ezis naar HiX:

“Belangrijk bij zo’n migratietraject is dat je draagvlak creëert en de juiste stakeholders mobiliseert. Daar is Zorgverbeteraars goed in geslaagd. Jonas Rubrech van Zorgverbeteraars weet welke processen er spelen in het ziekenhuis en heeft kennis van zaken. Hij heeft veel samengewerkt met onze projectleider en gezamenlijk hebben ze voor een succesvolle migratie gezorgd.”

Wij maken graag dingen beter.

Meer over Zorgverbeteraars

Gerelateerd

Digitale vochtbalans

Digitale Vochtbalans…

Lees meer

Implementatie HiX 6.3 / Standaard Content

2021-2024 | Projectleider en projectmedewerkers ondersteunen bij de overstap en in beheer nemen

Lees meer

Martini Ziekenhuis klaar voor de digitale toekomst

Met een volledig nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD) heeft Martini Ziekenhuis een nieuw fundament voor de digitale toekomst. Vanaf vrijdag 17 …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek