logo_verbeteraars

Meespelen?! Serious games voor betere zorg

09-05-2022

“Het is niet eerlijk dat ik een fiche verlies omdat ik de yogales gemist heb.” Gelukkig had ik juist daarvoor eentje verdiend door als snelste om de tafel heen te rennen. Zo zijn de kanskaarten van het serieuze spel positieve gezondheid, net het echte leven.

Positieve gezondheid is een visie op gezondheid ingedeeld in 6 dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, dagelijks functioneren, meedoen, zingeving en kwaliteit van leven. Zorgbelang Groningen wil positieve gezondheid onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken door middel van een spel.

Thuis of bij vrienden speelde ik al graag een spelletje in mijn vrije tijd. Lekker makkelijk en snel met wat dobbelstenen of kaarten. Of daadwerkelijk een groter bordspel zoals we recent Wingspan hebben leren spelen. Maar voor mijn werk speel ik ook met enige regelmaat een spelletje. Niet alleen voor de fun maar om samen met de spelers iets meer over een onderwerp of ons zelf te leren, een serieus spel/serious game dus.

Positieve gezondheid

Zo zat ik vorige week om tafel met een maatschappelijk werker, een docent van de universiteit en een spelbegeleider. We speelden een serieus spel met positieve gezondheid als onderwerp. Iets wat ik nog niet zo specifiek kende maar wat mij wel handvatten biedt in mijn persoonlijke ontwikkeling. Tijdens het spelen leerde ik wat positieve gezondheid inhoudt. Voor mij, maar ook voor de andere spelers. Door het spel gingen we snel de diepte in, iets wat ik bij vrienden en collega’s soms wel lastig vind.

Nu waren we niet zomaar aan het spelen, we waren dit spel aan het testen. Het spel wordt ontwikkeld om het gesprek in diverse gezelschappen te kunnen voeren over positieve gezondheid. Specifiek hebben we gekeken naar opdrachten in het thema zingeving en de kanskaarten. Bij elke opdracht vroegen we ons af, snap ik het en hoe zouden anderen dit kunnen interpreteren. Met reacties als “misschien wel heel westers” of “gemakkelijk als je mobiel bent”. We hebben van alles gevonden waarmee het spel verbeterd kan worden. Het was erg goed te spelen en het gaf al veel interactie. Ik ben benieuwd naar de uiteindelijke versie.

Registratie aan de bron

Nou is dit niet het enige spel dat ik voor mijn werk speel en wat wordt ingezet voor betere zorg. Regelmatig mag ik het land in om het serieuze spel Medisch Centrum Oost te spelen voor Nictiz Academie (en eerder voor het programma Registratie aan de Bron). Hiermee ervaar je wat de meerwaarde is van het registreren van gegevens aan de bron voor het vervolg van het zorgproces. We beginnen dan altijd met een uitspraak van Plato: “Je leert een persoon beter kennen door een uur met ze te spelen, dan een jaar met ze te praten”. En zo is het.

Kende jij positieve gezondheid al? En welke spellen ken jij of zou je nog eens willen spelen die de zorg verbeteren?

Bas is EPD-consultant bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij ziekenhuizen en andere zorginstellingen met het optimaliseren van hun EPD en inzet van ICT, het implementeren van nieuwe functionaliteiten en het onderhouden van het EPD.

Meer over Bas Smit

Gerelateerd

Serious Game Registratie aan de Bron

2018-2024 | Gamebegeleiders

Lees meer

Ontsnap jij uit de Escaperoom van Nictiz?

Escaperoom ‘Eenheid van Taal’ door Joost Wakka, Nictiz

Lees meer

Serious Game ‘Registratie aan de Bron’

We zijn in Den Haag, bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport. Hier vindt een evenement met een Serious …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek