logo_verbeteraars

info@zorgverbeteraars.nl

06 26 44 36 44 (bel)

06 26 44 36 44 (whatsapp)

The grass is always greener on the other side, or is it not?

12-02-2019

Een kijkje over de grens: zes vragen aan Laura Madsen, Children's Minnesota, Minneapolis (USA)

In deze rubriek lees je hoe er in een ziekenhuis in het buitenland gekeken wordt naar de ontwikkelingen rond EPD en data. Is het gras altijd groener aan de andere kant van de heuvels? Deze keer gaan we naar Minnesota en vragen daar aan Laura Madsen: Is the grass always greener?

In de Nederlandse gezondheidszorg hebben we talloze kwaliteitsregistraties, maar we worstelen met de inrichting van onze EPD’s. Het kost veel energie om iedereen te betrekken en om de ambiguïteit uit onze data te halen. In andere landen lijkt het vaak een stuk eenvoudiger, zo wordt in veel landen de gezondheidszorg centraal gecoördineerd en gefaciliteerd. Of lijkt het gras alleen maar groener en heeft ieder land zijn eigen problemen en uitdagingen bij het verbeteren van de gezondheidszorg? Wat kunnen we van elkaar leren?

Laura Madsen

Kun je ons wat meer vertellen over jullie organisatie en jouw rol?

“Ik werk in een non-profit kinderziekenhuis in Minnesota. We zijn het zevende ziekenhuis in de VS met iets meer dan 400 bedden. We hebben ruim 14.000 opnames, 24.000 operaties, 96.000 SEH-bezoeken, 446.000 polikliniekbezoeken en 8.000 huisbezoeken per jaar. Ik ben de Director of
Enterprise Analytics, dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor het data warehouse – we zijn een nieuwe aan het bouwen en hebben er eentje met historische data – ETL, data governance, scholing op het gebied van data en analytics en de ontwikkeling van dashboards en rapportages.”

Als je de mate van digitalisering binnen je organisatie een cijfer zou moeten geven, welk cijfer zou dat dan zijn?

“We hebben al twintig jaar een EPD, wat langer is dan de meeste ziekenhuizen. Echter, we hebben nog een lange weg te gaan als het gaat om volledige digitalisering. Een deel van de uitdaging is dat we meer dan één EPD-systeem hebben, wat volledige integratie ingewikkeld maakt.”

‘Data is de nieuwe olie’. Ziet jouw organisatie de echte waarde van data en hebben jullie programma’s die hier op gericht zijn?

“We zijn daar naar op weg. Data is waardevol maar ook moeilijk te verkrijgen. Het is lastig om snel genoeg te reageren en de juiste vragen te stellen. Er is altijd bezorgdheid over wat ‘correct’ is en hoe zaken gedefinieerd zijn. Data is vruchtbaar en waardevol in de gezondheidszorg, maar alleen als deze ten dienst staat van onze patiënten.”

Gerelateerd

Bron: https://dvhn.nl/economie/Jarig-Landjuweel-gelooft-in-toekomst-van-de-pieper-27653946.html

Evolutionair innoveren

Innoveren is leuk, innoveren is hot, innoveren is sexy, innoveren is spannend… En dat is precies waarom er van dat …

Lees meer

DIAK één week live met nieuw EPD

Nota bene op vrijdag de 13e startte het Diakonessenhuis in Utrecht met hun nieuwe EPD. Inmiddels is men een week …

Lees meer

Meespelen?! Serious games voor betere zorg

“Het is niet eerlijk dat ik een fiche verlies omdat ik de yogales gemist heb.” Gelukkig had ik juist daarvoor …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek