05-02-2020
Lief dagboek, Bij het bepalen van je footprint gaat het vaak over de impact die je hebt op de aarde en het milieu. Nu reis ik veelal met de meest groene vorm van transport in Nederland, eet bewust, bezit geen auto, dus dat zit wel goed denk je. Interessanter is het dan misschien ook om te kijken wat de footprint van een Zorgverbeteraar wat betreft de impact op de zorg. Wat doet zo’n Zorgverbeteraar nu eigenlijk?
Bij het bepalen van je footprint gaat het vaak over de impact die je hebt op de aarde en het milieu. Nu reis ik veelal met de meest groene vorm van transport in Nederland, eet bewust, bezit geen auto, dus dat zit wel goed denk je. Interessanter is het dan misschien ook om te kijken wat de footprint van een Zorgverbeteraar wat betreft de impact op de zorg. Wat doet zo’n Zorgverbeteraar nu eigenlijk?
MAANDAG 21 OKTOBER 2019, 19.18 – 0.01u:
GRONINGEN – MAASTRICHT
Sinds een jaar help ik het MUMC met het inrichten van een generiek zorgpad binnen hun EPD. Gebaseerd op de zorginformatie bouwstenen (ZIB’s) om er zo ook hergebruik mogelijk te maken. Aan het begin van de maandagavond maak ik een begin aan de ‘grote oversteek’ vanuit hometown Groningen. In 4,5 uur treinen is er voldoende tijd om de volgende dag voor te bereiden, maar deze rit heb ik nog een telefonisch overleg met een geïnteresseerde vanuit een wetenschappelijke vereniging naar de oplossing die we in het MUMC aan het opzetten zijn om kwaliteitsregistraties automatisch te voorzien van data vanuit een zorgpad. Even over middernacht kom ik aan in Maastricht en kan ik mijn vertrouwde hotel opzoeken voor een korte nachtrust.
DINSDAG 22 EN WOENSDAG 23 OKTOBER:
MUMC, MAASTRICHT
Beide dagen staan in het teken van het doornemen van de te bouwen zorgpaden voor Colorectaal en Fecale incontinentie. Samen met de werkgroepen worden voor de laatste keer de verschillende schermen doorlopen om te kijken of alle gewenste functionaliteit nu is afgedekt binnen het generieke ontwerp.
Op de woensdagmiddag wordt de terugreis ingezet. In de trein doe ik via Zoom een werksessie met Informatica en Capgemini voor een ronde tafel sessie omtrent datamanagement in de Zorg die we eind november gezamenlijk gaan houden in het UMCU.
DONDERDAG 24 OKTOBER:
UMCG, GRONINGEN
Thuiswedstrijd vandaag en op bezoek bij mijn oude werkgever om samen met de mensen van Hartnet te kijken hoe de data die men rondom de cardiologisch patiënt binnen de regio wil gaan uitwisselen op basis van de ZIB’s ook kan worden gebruikt voor de aanlevering richting de NHR.
VRIJDAG 25 OKTOBER:
HOOFDKANTOOR
Kantoordag waarin alle sprintactiviteiten voor de Zorgverbeteraars zelf worden doorgenomen met het team. Zorg verbeteren gebeurt namelijk niet vanzelf, daar is kennis en kunde voor nodig en die proberen we met de activiteiten intern op te bouwen. De rest van de dag besteden Jonas en ik aan de voorbereidingen voor de 5-daagse eHealth-cursus die we samen met SBO geven en die maandag start
MAANDAG 28 OKTOBER:
BCN, UTRECHT
Vroeg vertrokken uit Groningen om op tijd te zijn in het BCN gebouw in Utrecht om de 10 cursisten te kunnen ontvangen voor de eHealth-cursus. De cursus moet vooral handvatten bieden voor iedereen die echt met zijn voeten in de klei moet gaan staan en een eHealth-traject mag gaan begeleiden.
Door het 5-lagen model van Nictiz hier als kapstok voor te gebruiken hopen we daar tijdens de cursus goed invulling aan te kunnen geven. De cursisten lijken positief het pand te verlaten aan het einde van dag.
DINSDAG 29 OKTOBER:
FEDERATIE MEDISCH SPECIALISTEN EN UMCU, UTRECHT
Vanmorgen weer vroeg vertrokken richting Utrecht voor een ochtend bij de Federatie Medisch Specialisten waar ik sinds een jaar betrokken ben bij het programma Verduurzamen Kwaliteitsregistraties. Een supergaaf programma dat als doel heeft om de registratielast rondom kwaliteitsregistraties naar beneden te krijgen door gebruik te maken van de registratie aan de bron principes. Vanmorgen geven we uitleg over de toolkit die is ontwikkeld om zorgprocessen en de daarin gebruikte informatie inzichtelijk te maken.
’s Middags crossen we op de fiets door Utrecht om op tijd te zijn in het UMCU voor het begeleiden van een Serious game van Registratie aan de Bron voor het programma Horizontaal Toezicht binnen het UMCU. Ziekenhuisje spelen in het klein maakt zo snel inzichtelijk waarom een goede registratie bij de bron zo essentieel is.
’s Avonds reis ik af richting Schiphol. Ik mag met mijn beste vriend mee naar zijn zoon die in het voetbalteam speelt van de universiteit van Oklahoma.
WOENSDAG 31 OKTOBER:
DATA SCIENTIST EN AI CONFERENCE, TULSA OKLAHOMA
Achttien uur reizen achter de rug maar ik kan het niet laten om toch even een dag met het werk bezig te zijn. Een interessant congres over data science en AI. Veel sprekers uit de Amazon hoek omdat deze een grote analyticsafdeling hier in de buurt hebben en op dit gebied samenwerken met de universiteit van Oklahoma. De hele dag is het ijskoud in de zaal, de verwarming is uitgevallen en het is -5 buiten. We krijgen Wodka geserveerd om warm te blijven wat het congres direct een stuk leuker maakt. Take away van de dag, en dat weten we eigenlijk ook wel: AI en data science kan niet zonder goede kwalitatieve data. De komende jaren zal hier vooral de aandacht naar uit moeten gaan wil data optimaal kunnen worden gebruikt.
DINSDAG 5 NOVEMBER:
THUIS
Terug in Nederland starten we het werk weer rustig op met een Zoom-sessie met de werkgroep van de FMS over de planning voor volgend jaar en maken we vorderingen met de verschillende presentaties die gehouden gaan worden tijdens de ronde tafel sessie Datamanagement in de Zorg. ’s Avonds weer richting Maastricht en deze keer wordt de tijd gebruikt om bij te komen van de jetlag.
WOENSDAG 6 NOVEMBER:
MUMC EN CAPTAINSDINER
Vandaag bezig geweest met het neerzetten van een goede centrale lijn registratie. Binnen de IC’s en OK’s is dit meestal wel op orde maar hoe zorg je dat dit nu ook in het ‘gewone’ dossier goed wordt geregistreerd zonder dat dit als registratielast wordt ervaren?
Aan het einde van de middag neem ik de trein om het Captains dinner bij te kunnen wonen van het Mobile health event van Euroforum. Indrukwekkend hoe men het ieder jaar weer voor elkaar krijgt om meer dan 1000 deelnemers te trekken en een goed programma neer te zetten.
DONDERDAG 7 NOVEMBER:
DATA DRIVEN HEALTHCARE, UTRECHT
Al een aantal jaren mag ik meedenken over de inhoud van dit mooie event en ben op de dag zelf betrokken als dagvoorzitter van de parallelsessies.
Na een pittig interview op de vroege ochtend door Frank van der Linden over het (mis)lukken van eHealth implementaties, heb ik de verschillende sessies in mijn zaal begeleid. Opvallend is dat het gebruik van data steeds dichter bij de werkvloer komt te staan met mooie voorbeelden voor op de verpleegafdeling. De grote uitdaging blijft om met goede gevalideerde modellen te kunnen werken zodat het ook daadwerkelijk in het primaire proces kan worden toegepast.
Na afloop stap ik weer in de trein richting Groningen. De twee weken en meer dan 20.000 kilometer terugkijkend, moet ik concluderen dat er nog heel wat te verbeteren valt in de zorg en dat we als Zorgverbeteraars, stapje bij stapje, onze footprint hierin proberen achter te laten. Over die andere footprint hebben we het maar even niet. Op de site carbonfootprint.com wordt pijnlijk duidelijk dat een heel jaar met de trein reizen, duurzaam eten en geen auto gebruiken compleet teniet is gedaan met het retourtje Oklahoma… Voorlopig reizen we nog maar even met de trein.
Erik is partner bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij zorginstellingen en samenwerkingsverbanden in de zorg bij het optimaliseren van hun informatiehuishouding en het mogelijk maken van gegevensuitwisseling.
Meer over Erik van der VeldeIk mag het woord bij ons op kantoor eigenlijk niet gebruiken, informatierevolutie. Dat zal er alles mee te maken hebben …
Lees meerDoordat systemen niet altijd goed op elkaar aansluiten en gegevensuitwisseling vaak nog verre van optimaal is, gaat er veel kostbare …
Lees meer