logo_verbeteraars

Uit het dagboek van een Zorgverbeteraar

Lief dagboek, Bij het bepalen van je footprint gaat het vaak over de impact die je hebt op de aarde en het milieu. Nu reis ik veelal met de meest groene vorm van transport in Nederland, eet bewust, bezit geen auto, dus dat zit wel goed denk je. Interessanter is het dan misschien ook om te kijken wat de footprint van een Zorgverbeteraar wat betreft de impact op de zorg. Wat doet zo’n Zorgverbeteraar nu eigenlijk?

Bij het bepalen van je footprint gaat het vaak over de impact die je hebt op de aarde en het milieu. Nu reis ik veelal met de meest groene vorm van transport in Nederland, eet bewust, bezit geen auto, dus dat zit wel goed denk je. Interessanter is het dan misschien ook om te kijken wat de footprint van een Zorgverbeteraar wat betreft de impact op de zorg. Wat doet zo’n Zorgverbeteraar nu eigenlijk?

 

MAANDAG 21 OKTOBER 2019, 19.18 – 0.01u:
GRONINGEN – MAASTRICHT

Sinds een jaar help ik het MUMC met het inrichten van een generiek zorgpad binnen hun EPD. Gebaseerd op de zorginformatie bouwstenen (ZIB’s) om er zo ook hergebruik mogelijk te maken. Aan het begin van de maandagavond maak ik een begin aan de ‘grote oversteek’ vanuit hometown Groningen. In 4,5 uur treinen is er voldoende tijd om de volgende dag voor te bereiden, maar deze rit heb ik nog een telefonisch overleg met een geïnteresseerde vanuit een wetenschappelijke vereniging naar de oplossing die we in het MUMC aan het opzetten zijn om kwaliteitsregistraties automatisch te voorzien van data vanuit een zorgpad. Even over middernacht kom ik aan in Maastricht en kan ik mijn vertrouwde hotel opzoeken voor een korte nachtrust.

DONDERDAG 24 OKTOBER:
UMCG, GRONINGEN

Thuiswedstrijd vandaag en op bezoek bij mijn oude werkgever om samen met de mensen van Hartnet te kijken hoe de data die men rondom de cardiologisch patiënt binnen de regio wil gaan uitwisselen op basis van de ZIB’s ook kan worden gebruikt voor de aanlevering richting de NHR.

UMCG

MAANDAG 28 OKTOBER:
BCN, UTRECHT

Vroeg vertrokken uit Groningen om op tijd te zijn in het BCN gebouw in Utrecht om de 10 cursisten te kunnen ontvangen voor de eHealth-cursus. De cursus moet vooral handvatten bieden voor iedereen die echt met zijn voeten in de klei moet gaan staan en een eHealth-traject mag gaan begeleiden.
Door het 5-lagen model van Nictiz hier als kapstok voor te gebruiken hopen we daar tijdens de cursus goed invulling aan te kunnen geven. De cursisten lijken positief het pand te verlaten aan het einde van dag.

BCN

WOENSDAG 31 OKTOBER:
DATA SCIENTIST EN AI CONFERENCE, TULSA OKLAHOMA

Achttien uur reizen achter de rug maar ik kan het niet laten om toch even een dag met het werk bezig te zijn. Een interessant congres over data science en AI. Veel sprekers uit de Amazon hoek omdat deze een grote analyticsafdeling hier in de buurt hebben en op dit gebied samenwerken met de universiteit van Oklahoma. De hele dag is het ijskoud in de zaal, de verwarming is uitgevallen en het is -5 buiten. We krijgen Wodka geserveerd om warm te blijven wat het congres direct een stuk leuker maakt. Take away van de dag, en dat weten we eigenlijk ook wel: AI en data science kan niet zonder goede kwalitatieve data. De komende jaren zal hier vooral de aandacht naar uit moeten gaan wil data optimaal kunnen worden gebruikt.

Wodka

WOENSDAG 6 NOVEMBER:
MUMC EN CAPTAINSDINER

Vandaag bezig geweest met het neerzetten van een goede centrale lijn registratie. Binnen de IC’s en OK’s is dit meestal wel op orde maar hoe zorg je dat dit nu ook in het ‘gewone’ dossier goed wordt geregistreerd zonder dat dit als registratielast wordt ervaren?

Aan het einde van de middag neem ik de trein om het Captains dinner bij te kunnen wonen van het Mobile health event van Euroforum. Indrukwekkend hoe men het ieder jaar weer voor elkaar krijgt om meer dan 1000 deelnemers te trekken en een goed programma neer te zetten.

MUMC captainsdiner

Na afloop stap ik weer in de trein richting Groningen. De twee weken en meer dan 20.000 kilometer terugkijkend, moet ik concluderen dat er nog heel wat te verbeteren valt in de zorg en dat we als Zorgverbeteraars, stapje bij stapje, onze footprint hierin proberen achter te laten. Over die andere footprint hebben we het maar even niet. Op de site carbonfootprint.com wordt pijnlijk duidelijk dat een heel jaar met de trein reizen, duurzaam eten en geen auto gebruiken compleet teniet is gedaan met het retourtje Oklahoma… Voorlopig reizen we nog maar even met de trein. 

Erik is partner bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij zorginstellingen en samenwerkingsverbanden in de zorg bij het optimaliseren van hun informatiehuishouding en het mogelijk maken van gegevensuitwisseling.

Meer over Erik van der Velde

Gerelateerd

Colofon

Colofon Verbeter! 2020

Lees meer
eHealth proeftuin

Informatierevolutie

Ik mag het woord bij ons op kantoor eigenlijk niet gebruiken, informatierevolutie. Dat zal er alles mee te maken hebben …

Lees meer

Meer handen aan het bed, meer robots achter de computer

Doordat systemen niet altijd goed op elkaar aansluiten en gegevensuitwisseling vaak nog verre van optimaal is, gaat er veel kostbare …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek