logo_verbeteraars

Het EPD klaar voor een ramp

05-02-2020

[telefoon] meldkamer ambulancedienst, we hebben een grootschalig incident met meerdere slachtoffers... Een kort telefoongesprek met grote impact omdat er serieuze plannen in werking treden. De verzorging van alle slachtoffers die komen is in goede handen bij de vele mensen die ingeschakeld worden door de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Een uitdaging is om operationeel het overzicht te houden en de zorg te coördineren.

Het EPD bevat reeds veel informatie en ondersteunt alle primaire zorgprocessen. Het is daarom uitermate geschikt om de zorgprofessionals te ondersteunen tijdens een ramp. Het EPD biedt mogelijkheden voor overzicht over patiënten die komen, in behandeling zijn of reeds zijn behandeld, of met verwanten weer mee naar huis zijn. Daarbij kan het dossier van de patiënt ingezien worden, op de afdeling weten ze waar welke patiënt is en de coördinator weet wat de totaalcijfers zijn. Maar is het al zo ver, staat het EPD benoemd in je rampprotocollen en het Ziekenhuis Rampen Opvang Plan (ZiROP)? En is dit ook onderworpen aan een serieuze test of oefening?

Andere procedures tijdens een ramp betekent ook andere ondersteuning door je EPD. Zodra je de patiënt T1, T2, T3 of T4 getrieerd en geïdentificeerd hebt kunnen behandelaren dit inzien. En een patiënt is goed te volgen, of deze nou op de SEH blijft, naar een poli of misschien zelf direct voor OK of naar de IC gaat. En in de overleggen die herhaaldelijk plaats vinden en in de afstemming met externe betrokkenen is er altijd een actueel beeld beschikbaar.

Het EPD kan dit, maar de inrichting moet wel afgestemd zijn op het ziekenhuis en de geldende protocollen en plannen. Iedereen moet kunnen registeren wat voor zijn rol noodzakelijk is en de informatie raadplegen die ze nodig hebben. De rampinrichting in je EPD bewijst zich pas tijdens een echte ramp, alleen plan je die niet. Bij het Opleiden Trainen en Oefenen krijg je een goed beeld van de mogelijkheden als je het EPD daar in meeneemt.

Tijdens de implementatie van een EPD op de SEH krijgt de rampinrichting vaak onvoldoende aandacht. Het loont de moeite om het deze aandacht alsnog te geven. Zet de mogelijkheden samen met functioneel beheer en/of een Zorgverbeteraar om in verbeteringen. Zodat, mocht het nodig zijn, het EPD voor je werkt en jij niet de strijd hoeft aan te gaan met de computer of met papieren statussen.

Bas is EPD-consultant bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij ziekenhuizen en andere zorginstellingen met het optimaliseren van hun EPD en inzet van ICT, het implementeren van nieuwe functionaliteiten en het onderhouden van het EPD.

Meer over Bas Smit

Gerelateerd

Colofon

Colofon Verbeter! 2020

Lees meer
eHealth proeftuin

Informatierevolutie

Ik mag het woord bij ons op kantoor eigenlijk niet gebruiken, informatierevolutie. Dat zal er alles mee te maken hebben …

Lees meer

Meer handen aan het bed, meer robots achter de computer

Doordat systemen niet altijd goed op elkaar aansluiten en gegevensuitwisseling vaak nog verre van optimaal is, gaat er veel kostbare …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek