logo_verbeteraars

Leestips

Meer lezen? vier leestips van onze Zorgverbeteraars

GRIP – Het geheim van slim werken

Bas Smit: “Een boek voor na je vakantie om de draad weer op te pakken volgens een nieuwe structuur. Ik heb het al vaker gelezen en pak het er nog regelmatig bij. De laatste keer was dus na een vakantie om weer scherp te krijgen hoe ik mijn werk wil aanpakken. Ik las dingen die ik al doe en waar ik mij verder in kan verbeteren.

Het is Rick Pastoor gelukt om zijn zoektocht naar grip op zijn manier van werken goed onder woorden te brengen. De lessen uit het boek helpen mij te voorkomen dat ik leef naar de grillen van mijn werk. Een uitdaging voor mij is het scheiden van hoofd- en bijzaken. Daat heefheeft wweerr tee mmakenen met met of iets belangrijk en/of urgent is, iets waar ook Eisenhower mee worstelde e en wwaar wwijj wweer iiets vs van kunnunnen lleren.
GRIP leest goed weg en beslaat in het eerste deel de uitdagingen van beheren van je agenda, overzicht op taken en bijhouden van je mail. En verder hoe volg je jouw rode draad met de stip op de horizon waar jij heen wil.””

VERPLEEGTHUIS – Teun Toebes

Ellen Bos: “De 21-jarige verpleegkunde student Teun Toebes vindt dat er in Nederland te weinig wordt omgekeken naar mensen die leven met dementie en besluit in een verpleeghuis te gaan wonen op een gesloten afdeling voor demente ouderen. Niet als zorgverlener, maar als bewoner draait hij mee in de dagelijkse ritmes en regels.

Mooie, pittige, verdrietige en vrolijke momenten beleeft Teun met zijn huisgenoten. Wat mij verbaasde om te lezen zijn alle regeltjes die er zijn en als je het leest klinkt het logisch maar als je er verder over nadenkt denk je ‘waarom?’. Waarom mogen de mensen niet hun eigen gordijn kiezen, zodat hun kamer meer hun thuis wordt? Waarom mogen er inderdaad geen echte planten in hun kamer? Als je graag een zachtgekookt eitje eet en dit je hele leven al hebt gedaan, waarom mag het daar niet meer? Als je nooit koffiedrinkt en op een dag aangeeft dat je wel koffie wilt, waarom mag het dan niet?

Een boek dat je anders leert kijken naar mensen met dementie, de buitenwereld binnen de verpleeghuismuren brengt, maar ook een boek dat pijnlijk weergeeft hoe er met dementie omgegaan wordt en wat hoge werkdruk met de zorg doet. En een boek dat over jouw toekomst kan gaan omdat één op de vijf mensen dementie krijgt.”

VOORZITTER! – Gerdi Verbeet & Alexander Rinnooy Kan

Jasperien van Doormaal: “Sinds de corona periode heeft het digitaal vergaderen een vogelvlucht genomen. Dit vergt andere vaardigheden van voorzitters. De zeer ervaren voorzitters Gerdi Verbeet en Alexander Rinnooy Kan hebben daarom een nieuwe versie gepubliceerd van het boek “Voorzitter!”. Een boek vol handige tips, ook over het vergaderen in algemene zin. Opgevuld met mooie quotes van beide voorzitters: “Ik vind het niet acceptabel dat iemand zijn camera tijdens de vergadering uitzet. Je gaat bij een fysieke vergadering toch ook niet achterstevoren zitten?” of “Vaak zitten deelnemers aan een vergadering te dicht op het probleem. Zij zien de pixels, de voorzitter ziet de foto”. Een relevant boek voor iedereen die vaak vergadert, zowel online, fysiek, in de rol van voorzitter of als deelnemer!”

DATACRATISCH WERKEN – Daan van Beek

Erik van der Velde: “Geen nieuw boek maar in een tijd waarin iedere organisatie data gedreven wil werken een ‘must have’ voor in de boekenkast van de manager die data wil laten spreken voor zijn/haar organisatie. De Deming-cirkel krijgt een volledig nieuw jasje in dit boek van Daan van Beek. De rol van data in de aloude PDCA-cyclus krijgt een cruciale rol om gefundeerde beslissingen in een organisatie te kunnen nemen. Met veel praktijkvoorbeelden is Datacratisch werken een prettig leesbaar boek wat een goed raamwerk geeft voor organisatie om hier invulling aan te gaan geven. Datacratisch werken houdt in dat je het – gebaseerd op data – beter doet dan gisteren. ‘Let the data do the talking’.”

Gerelateerd

Procesplattegrond

‘Procesplattegrond’ maakt direct duidelijk wat een proces oplevert

Lees meer

“Blijf investeren in kwaliteit, hoe moeilijk dat ook is”

Jonas Rubrech in gesprek met Evelyn Finnema

Lees meer

Kwaliteitsregistraties lopen voorop

in standaardisatie en harmonisatie

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek