logo_verbeteraars

info@zorgverbeteraars.nl

06 26 44 36 44 (bel)

06 26 44 36 44 (whatsapp)

Uit het dagboek van een Zorgverbeteraar

12-02-2019

NoordWest Ziekenhuisgroep gaat live met het nieuwe EPD HiX. Na maanden voorbereiding is de dag aangebroken. Vanaf ’s ochtends vroeg zit collega Bas Smit hard te werken aan de laatste voorbereidingen. Bas is betrokken bij het team functioneel beheerders van de Spoed Eisende Hulp (SEH) in het NWZ.

Om stipt 13.00 uur is het moment daar: HiX is live! De SEH van NWZ wordt door ambulances uit de regio gedeeltelijk ontzien op deze spannende dag. Tot 20.00 uur, daarna zal deze reductie niet meer gelden. In de loop van de dag blijkt dat ook in de avond en de nacht HiX-ondersteuning nodig zal zijn op de SEH, Bas besluit om te blijven logeren. En zo gebeurt het dat Bas, zelf nog nooit patiënt op de spoed geweest, slaapt in bed 1 op Unit D van de SEH in Alkmaar.

Na een telefoontje met vrouw en kinderen, richt hij zich op problemen met de dubbele medicatieverificatie, een klus die hem bezighoudt tot een uur of elf. Vervolgens blijkt zijn hulp ook nodig op een verpleegafdeling: een verpleegkundige blijkt niet de juiste rechten te hebben. Na twee uren en veel koffie wordt ook dit opgelost. Terug op de SEH neemt Bas een goede sfeer waar, het is inmiddels 1 uur ’s nachts en hij wil wel even slapen. Onenigheid met de hekjes rond zijn bed (je wil toch niet op de SEH uit bed rollen) houdt hem nog wakker, maar dan sluit hij de gordijnen rond bed 1 en valt in slaap.

Drie uur later wordt hij gewekt: door  inlogproblemen is er wat onrust ontstaan bij de aanmeldbalie. Het opnieuw opstarten van de computer zorgt ervoor dat hij redelijk snel weer kan gaan slapen. Om 07.00 uur de volgende ochtend staat Bas op, moe maar voldaan. De eerste nacht zit er op, de sfeer is goed en de artsen en verpleegkundigen vinden hun weg in het nieuwe EPD.

Bas is EPD-consultant bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij ziekenhuizen en andere zorginstellingen met het optimaliseren van hun EPD en inzet van ICT, het implementeren van nieuwe functionaliteiten en het onderhouden van het EPD.

Meer over Bas Smit

Gerelateerd

Gezocht: soortgenoot (m/v)

Zorgverbeteraars zijn een bijzondere soort. En dus heb je er altijd te weinig van. Ben jij een soortgenoot? Herken je …

Lees meer

De Verbeterpunt-mindmap; het heden als uitgangspunt

Een goed begin is het halve werk, luidt een bekend spreekwoord. Te vaak wordt gedacht dat dit betekent dat je …

Lees meer
Pieter Breugel, De Toren van Babel (ca. 1563)

De vertaalslag: echt de moeite waard!

In het leven kom je een hoop verschillende mensen tegen: jong/oud, homo/hetero, wel/geen kinderen, aardig/minder aardig, zelfverzekerd/onzeker. In alle smaken …

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek