Erik is partner bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij zorginstellingen en samenwerkingsverbanden in de zorg bij het optimaliseren van hun informatiehuishouding en het mogelijk maken van gegevensuitwisseling.
Meer over ErikPrimoz Roglic is misschien wel één van de beste wielrenners van dit moment. En dan te bedenken dat hij bij toeval is gaan fietsen nadat hij als schansspringer aan het revalideren was na een blessure. Toch kan Roglic niet in zijn ééntje een koers winnen. Een etappe of een dagrit wil misschien nog, maar een hele grote ronde is andere koek. Daar heb je een team voor nodig. Dat bleek wel weer tijdens de afgelopen Parijs Nice waarbij superknecht Wout van Aert weer eens zijn dienst bewees door Roglic in de laatste etappe te helpen aan de koerszege. Of de dominantie van de ‘killerbees’ tijdens de laatste tour waarbij zijn team controle had over het volledige peloton (behalve over die ene landgenoot van hem maar dat is bijzaak voor dit verhaal).
Lees meerBinnen de zorg willen we gegevens systeem onafhankelijk met elkaar kunnen uitwisselen. Hiervoor zijn binnen de zorg informatie bouwstenen (zib’s ) als systeem onafhankelijke informatiemodellen over klinische concepten ontwikkelt. Deze zib’s worden gebruikt binnen de verschillende informatiestandaarden die binnen de zorg zijn ontwikkeld en deze interoperabiliteit mogelijk moeten maken. Hiervoor zijn binnen de verschillende EPD’s koppelingen gemaakt tussen deze zibs en de verschillende gegevenselementen binnen EPD’s welke weer op verschillende plekken binnen dat EPD gebruikt kunnen worden. Om zicht te krijgen op het gebruik van deze gegevenselementen en de kwaliteit van registratie is een tool op vastlegging wenselijk.
Lees meerIn het programma Verduurzamen kwaliteitsregistraties zijn vier aandoeningen waarvoor een kwaliteitsregister is neergezet verduurzaamd. Hiervoor zijn de bestaande datasets gekoppeld aan de zogenaamde zibs en is voor iedere aandoening het zorgproces in kaart gebracht. Hierbij is bepaald welke informatiebehoefte er voor iedere stap binnen het zorgproces bestaat voor de zorgverleners en wat er dus moet kunnen worden vastgelegd c.q. moet worden ingekeken om goede zorg te verlenen. Hierdoor is een soort blauwdruk ontstaan voor de ondersteuning van het zorgproces binnen een EPD. Om te komen tot een daadwerkelijke implementatie binnen de verschillende EPD’s is het belangrijk om de huidige situatie in kaart te brengen en vanuit daaruit te kijken hoe naar de gewenste situatie; een (bijna) volledige afleiding van de QRNS dataset uit de gegevens die al in het zorgproces worden vastgelegd, kan worden toegewerkt.
Lees meerWe zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Nog even volhouden met elkaar!!!
Lees meerWEGIZ is: Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg. Weer een wet. Wat moeten we ermee?
Lees meerMaart is Darmkanker-maand. Helaas is het nog steeds nodig om een maand te koppelen aan deze ziekte. Darmkanker is één van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 15.000 mensen te maken met deze aandoening. Er wordt deze maand op een ludieke wijze voorlichting gegeven in de vorm van een grote opblaasbare darm waar kennis kan worden opgedaan over deze ziekte door er doorheen te lopen.
Lees meerAfgelopen vrijdag was het de dag van de universele gezondheidszorg. Alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties hebben zich als doel gesteld om in 2030 universele gezondheidszorg in te richten als onderdeel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen zoals deze zijn opgesteld door de Verenigde Naties
Lees meerIets waar we ons niet mee bezig houden of wat op grote afstand van ons gebeurt noemen we een ver van mijn bed show.
Lees meerVandaag, 12 november, is het Wereld Kwaliteitsdag en staan we stil bij iedereen die zich dagelijks bezighoudt om de Kwaliteit in zijn of haar organisatie, in hun branche naar een hoger niveau te tillen. Sinds 1990 proberen we ieder jaar op 12 november een Kwalitatief Uitermate Superdag (KUS) te hebben.
Lees meerHet ondersteunen van de organisatie bij het oplossen van de openstaande restpunten na invoering van CS-Röntgen.
Lees meerJarenlang was het aanmodderen als “data believer” om het belang van data voor een zorgorganisatie aan de man te brengen. Data was voor de meeste mensen iets ongrijpbaars, iets stoffigs wat zich in de onzichtbare databases onder de verschillende systemen begaf. Data was iets voor nerds en was vooral niet sexy aan de managementtafel.
Lees meerLief dagboek, Bij het bepalen van je footprint gaat het vaak over de impact die je hebt op de aarde en het milieu. Nu reis ik veelal met de meest groene vorm van transport in Nederland, eet bewust, bezit geen auto, dus dat zit wel goed denk je. Interessanter is het dan misschien ook om te kijken wat de footprint van een Zorgverbeteraar wat betreft de impact op de zorg. Wat doet zo’n Zorgverbeteraar nu eigenlijk?
Lees meerHet ontwikkelen van een praktische leergang rondom eHealth die de cursist genoeg handvaten moet geven om in de eigen organisatie een eHealth traject te kunnen initiëren of te begeleiden.
Lees meerVoor dag en dauw was Groningen al aan het gamen. De serious game ‘Medisch Centrum Oost’ werd donderdag 16 mei gespeeld door maar liefst 60 medewerkers van het UMCG.
Lees meerOp donderdag 31 januari 2019 vindt voor de vierde keer het congres All about Data plaats. Het thema is dit keer: ‘A Patient journey is a data journey’, met boeiende sprekers als IBM data evengelist Jack Esselink en Dave deBronkart, beter bekend als e-Patient Dave. De locatie is zoals altijd het UMCG in Groningen.
Lees meerMigratie van Chipsoft HIX naar een eigen ontwikkelt ECD door CNS connect voor zelfstandige klinieken
Lees meerOntwikkelen van een generiek framework binnen het EPD van het MUMC voor klinische ondersteuning van zorgpaden. Gebaseerd op landelijke standaarden (ZIB’s, ZIRA en oncologische zorgpaden) met als doel om, naast ondersteuning van de zorgprofessional, vanuit de zorgpaden geautomatiseerd aanleveringen te kunnen doen richting bijvoorbeeld kwaliteitsregistraties of virtuele MDO’s in het kader van regionale oncologisch netwerken.
Lees meerAdvies over het neerzetten van een data research platform om data van de orthopedische patiënt vanuit zijn gehele keten te kunnen verzamelen en te gebruiken voor verbetering van de zorg voor deze patiëntencategorie.
Lees meer