logo_verbeteraars

Artikelen van Erik van der Velde

Erik is partner bij Zorgverbeteraars. In de dagelijkse praktijk helpt hij zorginstellingen en samenwerkingsverbanden in de zorg bij het optimaliseren van hun informatiehuishouding en het mogelijk maken van gegevensuitwisseling.

Meer over Erik

CumuluZ; Data in de wolken!!

Zoals jullie weten is mijn moeder zeer geïnteresseerd in wat we als kinderen doen en waar we ons zoal mee bezig gehouden. Een tijd geleden heb ik haar al eens uitgelegd wat de WEGIZ nu precies inhoudt maar mijn uitleg zat haar toch niet helemaal lekker.

Lees meer

– CtA – Het Integraal Zorgakkoord

In het IZA akkoord doet men een Call to Action.

Lees meer

Teamwerk brengt je verder

Primoz Roglic is misschien wel één van de beste wielrenners van dit moment. En dan te bedenken dat hij bij toeval is gaan fietsen nadat hij als schansspringer aan het revalideren was na een blessure. Toch kan Roglic niet in zijn ééntje een koers winnen. Een etappe of een dagrit wil misschien nog, maar een hele grote ronde is andere koek. Daar heb je een team voor nodig. Dat bleek wel weer tijdens de afgelopen Parijs Nice waarbij superknecht Wout van Aert weer eens zijn dienst bewees door Roglic in de laatste etappe te helpen aan de koerszege. Of de dominantie van de ‘killerbees’ tijdens de laatste tour waarbij zijn team controle had over het volledige peloton (behalve over die ene landgenoot van hem maar dat is bijzaak voor dit verhaal).

Lees meer

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Nog even volhouden met elkaar!!!

Lees meer

De wet WEGIZ? Leg dat je moeder maar eens uit!

WEGIZ is: Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg. Weer een wet. Wat moeten we ermee?

Lees meer

Lamp uit, spot aan

Dag van de Verpleging 2021

Lees meer

Spraakverwarring

Voorwoord Verbeter!2021

Lees meer

Congres All about data 2022

Het Data-ziekenhuis

Lees meer

Ontlasten

Maart is Darmkanker-maand. Helaas is het nog steeds nodig om een maand te koppelen aan deze ziekte. Darmkanker is één van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 15.000 mensen te maken met deze aandoening. Er wordt deze maand op een ludieke wijze voorlichting gegeven in de vorm van een grote opblaasbare darm waar kennis kan worden opgedaan over deze ziekte door er doorheen te lopen.

Lees meer

Universele gezondheidszorg, maar nu even niet!

Afgelopen vrijdag was het de dag van de universele gezondheidszorg. Alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties hebben zich als doel gesteld om in 2030 universele gezondheidszorg in te richten als onderdeel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen zoals deze zijn opgesteld door de Verenigde Naties

Lees meer

De Fair van mijn bed show

Iets waar we ons niet mee bezig houden of wat op grote afstand van ons gebeurt noemen we een ver van mijn bed show.

Lees meer

Heb jij al een KUS gehad vandaag?

Vandaag, 12 november, is het Wereld Kwaliteitsdag en staan we stil bij iedereen die zich dagelijks bezighoudt om de Kwaliteit in zijn of haar organisatie, in hun branche naar een hoger niveau te tillen. Sinds 1990 proberen we ieder jaar op 12 november een Kwalitatief Uitermate Superdag (KUS) te hebben.

Lees meer

Laat data weer data zijn

Jarenlang was het aanmodderen als “data believer” om het belang van data voor een zorgorganisatie aan de man te brengen. Data was voor de meeste mensen iets ongrijpbaars, iets stoffigs wat zich in de onzichtbare databases onder de verschillende systemen begaf. Data was iets voor nerds en was vooral niet sexy aan de managementtafel.

Lees meer

Uit het dagboek van een Zorgverbeteraar

Lief dagboek, Bij het bepalen van je footprint gaat het vaak over de impact die je hebt op de aarde en het milieu. Nu reis ik veelal met de meest groene vorm van transport in Nederland, eet bewust, bezit geen auto, dus dat zit wel goed denk je. Interessanter is het dan misschien ook om te kijken wat de footprint van een Zorgverbeteraar wat betreft de impact op de zorg. Wat doet zo’n Zorgverbeteraar nu eigenlijk?

Lees meer

Goede registratie betekent een goede declaratie

Voor dag en dauw was Groningen al aan het gamen. De serious game ‘Medisch Centrum Oost’ werd donderdag 16 mei gespeeld door maar liefst 60 medewerkers van het UMCG.

Lees meer

Congres All about Data 2019, ‘A Patient journey is a data journey’

Op donderdag 31 januari 2019 vindt voor de vierde keer het congres All about Data plaats. Het thema is dit keer: ‘A Patient journey is a data journey’, met boeiende sprekers als IBM data evengelist Jack Esselink en Dave deBronkart, beter bekend als e-Patient Dave. De locatie is zoals altijd het UMCG in Groningen.

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek