logo_verbeteraars

Artikelen van Zorgverbeteraars

Alles van Zorgverbeteraars

Verbeter! 2024 komt eraan

Een nieuwe uitgave van ons magazine “Verbeter!” is in de maak!

Lees meer

Zorgverbeteraars losgeslagen

Vrijdag 19 april hebben we als team een gezellig muzikaal (nou ja, muzikaal?) uitje gehad naar Hit it Happiness in Roden. Het ging er hard aan toe.

Lees meer

Serious Game Nictiz Academie

Wil jij met jouw team aan de slag met beter en efficiënter vastleggen van patiëntgegevens? Speel dan met elkaar de serious game Registratie aan de bron.

Lees meer

Gezocht: soortgenoot (m/v)

Zorgverbeteraars zijn een bijzondere soort. En dus heb je er altijd te weinig van. Ben jij een soortgenoot? Herken je jezelf in onderstaande tekst? neem dan contact met ons op.

Lees meer

Congres All About Data

Sinds januari 2014 twee jaarlijks| All About Data is een landelijk congres voor de zorg om kennis over de mogelijkheden van data in de zorg met elkaar te delen.

Lees meer

Toekomstbestendig maken uitvraag QRNS registraties

Jan 2022-okt 2024| In het programma Verduurzamen kwaliteitsregistraties zijn vier aandoeningen waarvoor een kwaliteitsregister is neergezet verduurzaamd. Hiervoor zijn de bestaande datasets gekoppeld aan de zogenaamde zibs en is voor iedere aandoening het zorgproces in kaart gebracht. Hierbij is bepaald welke informatiebehoefte er voor iedere stap binnen het zorgproces bestaat voor de zorgverleners en wat er dus moet kunnen worden vastgelegd c.q. moet worden ingekeken om goede zorg te verlenen. Hierdoor is een soort blauwdruk ontstaan voor de ondersteuning van het zorgproces binnen een EPD. Om te komen tot een daadwerkelijke implementatie binnen de verschillende EPD’s is het belangrijk om de huidige situatie in kaart te brengen en vanuit daaruit te kijken hoe naar de gewenste situatie; een (bijna) volledige afleiding van de QRNS dataset uit de gegevens die al in het zorgproces worden vastgelegd, kan worden toegewerkt.

Lees meer

Fit-Gap analyses EPD’s

2021-2024 |

Lees meer

Docent bij SBO opleidingen

2019-2024 | Docent bij verschillende opleidingen

Lees meer

Training ‘Data Fundamentals’

2022-2024 | Trainer Data Fundamentals

Lees meer

Programmamanager ICUdata

2022-2024 | Programmamanager

Lees meer

Verduurzamen Kwaliteitsregistraties

2019-2024 | Projectleider Verduurzamen Kwaliteitsregistraties

Lees meer

Implementatie HiX 6.3 / Standaard Content

2021-2024 | Projectleider en projectmedewerkers ondersteunen bij de overstap en in beheer nemen

Lees meer

Zorgplan V&VN

2022-2024 | Projectleider Zorgplan V&VN

Lees meer

Serious Game Registratie aan de Bron

2018-2024 | Gamebegeleiders

Lees meer

Adviseur-projectmanagement AVL

2024 | Ondersteunen van de organisatie bij het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek en gerichte impactanalyse met betrekking tot de voorgenomen implementatie van HiX standaard content.

Lees meer

Save the date: webinar ICUdata 4 maart 2024

Informatie en aanmelden Webinar ICUdata

Lees meer

Martini Ziekenhuis klaar voor de digitale toekomst

Met een volledig nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD) heeft Martini Ziekenhuis een nieuw fundament voor de digitale toekomst. Vanaf vrijdag 17 november werkt het ziekenhuis met het nieuwe EPD. Met het nieuwe dossier wordt gegevensuitwisseling makkelijker wat bijdraagt aan betere zorg voor onze patiënten. Deze overgang zorgt ervoor dat Martini Ziekenhuis klaar is voor de digitale toekomst.

Lees meer

Adviseur NVZ

2023 | Vanuit het VIPP5 programma wil men nu ook een soortgelijke tool ontwikkelen per EPD leverancier in samenwerking met de betrokken ziekenhuizen en de desbetreffende leverancier.

Lees meer

Beleidsondersteuner DQRA

2023 – Beleidsondersteuner DQRA

Lees meer

Floorsupport EPD Martini Ziekenhuis

Een compleet nieuw EPD voor het Martini Ziekenhuis en jij kunt erbij zijn! 

Lees meer

Technologie Inspiratieochtend 8 t/m 11 mei

voor HBO-V studenten van de Hanze Hogeschool

Lees meer

Manager polikliniek Urologie a.i.

2023 – Tijdelijke invulling van de functie manager polikliniek Urologie

Lees meer

Beleidsadviseur KNGF

2023 | Beleidsadviseur KNGF

Lees meer

Informatie Beraad Groot Zwolle

2021-2023 | Programmamanager IBGZ

Lees meer

Adviseur Datamanagementweek

2023 – Adviseur in het samenstellen van het programma

Lees meer

Implementatie HiX standaard content

2023 | Werkgroepen ondersteunen in de overgang

Lees meer

Save the date: webinar ICUdata op maandag 3 april 2023

Ben jij erbij? Webinar ICUdata op 3 april a.s.

Lees meer

eOverdracht en informatieverlies

“Informatieverlies mag niet meer optreden.”

Lees meer

Training ‘Duurzaam kwaliteitsregistratie landschap’

2023 | Training ‘Duurzaam kwaliteitsregistratie landschap’

Lees meer

Fijne feestdagen!

namens Erik, Jonas, Bas, Jasperien en Ellen

Lees meer

Uitje Zorgverbeteraars – Snowlimits Groningen

Afgelopen zaterdag 10 december, hebben we als team samen met onze partners en kinderen een sportief uitje gehad naar Snowlimits in Groningen.

Lees meer

30 november: Dag van Digitale Inclusie

We communiceren in Nederland steeds meer digitaal. Dat heeft een grote invloed op het leven van iedereen. Technologie kan ons land klaarmaken voor de toekomst. Het biedt kansen. Maar voor veel mensen gaan de ontwikkelingen erg snel.

Lees meer

Aankondiging vierde Verbeter!-magazine 2023

Wij zijn gek op vakliteratuur, zo houden wij onze kennis op peil. Maar we delen ook graag kennis en ervaringen.

Lees meer

Manager polikliniek Cardiologie a.i.

2022 – 2023 | Tijdelijke invulling functie Manager polikliniek Cardiologie.

Lees meer

De vertaalslag: echt de moeite waard!

In het leven kom je een hoop verschillende mensen tegen: jong/oud, homo/hetero, wel/geen kinderen, aardig/minder aardig, zelfverzekerd/onzeker. In alle smaken en varianten dus. Onder je collega’s in een ziekenhuis zie je diezelfde diversiteit terug: gelukkig, want al die verschillende vaardigheden vullen elkaar aan. Hierdoor zijn we in staat om dingen voor elkaar te krijgen die we alleen, of als heterogene groep, niet zouden kunnen. Die ene collega die Arabisch spreekt, dat is af en toe toch wel erg handig. En de uitgebreide ECG-kennis van een andere collega komt van pas bij elk vreemd ECG. Met elkaar zijn we in staat zorg te verlenen voor al die verschillende mensen die de deuren van een ziekenhuis passeren.

Lees meer

Martini Ziekenhuis gaat over op vernieuwd EPD

Het Martini Ziekenhuis gaat over op de nieuwste versie van elektronisch patiëntendossier (EPD) HiX, inclusief standaard content. Op vrijdag 24 juni zetten de Raad van Bestuur en softwareleverancier Chipsoft hun handtekening onder de overeenkomst. Het ziekenhuis grijpt de implementatie van het EPD direct aan om een aantal belangrijke werkprocessen te optimaliseren en een aantal nieuwe functionaliteiten in gebruik te nemen.

Lees meer

Advies DWH omgeving

2022 | Adviseur

Lees meer

Apotheken WZA en MZH nemen apotheek Lentis over

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en het Martini Ziekenhuis (MZH) nemen vanaf maandag 20 juni de farmaceutische dienstverlening van Lentis over. De apotheek van Lentis gaat sluiten. Donderdag 16 juni zetten alle betrokken partijen hun handtekening onder de dienstverleningsovereenkomst.

Lees meer

DIAK één week live met nieuw EPD

Nota bene op vrijdag de 13e startte het Diakonessenhuis in Utrecht met hun nieuwe EPD. Inmiddels is men een week ‘live’ en kunnen we tevreden terugkijken op een enerverende eerste week.

Lees meer

1300+ infuusknuffels voor Martini Ziekenhuis

Als een kind wordt opgenomen in het ziekenhuis is dat heel spannend. Vaak wordt een infuus aangelegd. Het is fijn als je dan een vriendje krijgt die om je infuus hangt, je troost en afleidt na de operatie of behandeling. En hoe leuk is het dat dit knuffelvriendje daarna mee naar huis mag! Dankzij de opbrengst van een heuse spinningmarathon kunnen er nu ruim 1300 infuusknuffels worden aangeschaft.

Lees meer

Ondersteuning Hix Standaard content

2022 | ondersteuning van slaaponderzoeken met HiX 6.3

Lees meer

Gestructureerde verslaglegging prostaatkanker – EPD

2020 | Het realiseren van een ontwerp voor de implementatie van gestructureerde verslaglegging voor prostaatkanker in de diverse EPD’s.

Lees meer

Implementatie uitwisselingsrichtlijn “HASP-paramedicus”

oktober 2021 | Het doel van dit project is om ervaring op te doen met de implementatie van de Richtlijn HASP-paramedicus bij twee fysiotherapie samenwerkingsverbanden uit verschillende regio’s.

Lees meer

Adviseur Hix

oktober 2021 -2023| Ondersteunen van de organisatie, en specifiek het domein Dossier en werkgroep Cardiologie, bij de overstap naar HiX 6.2 met standaard content en het in beheer nemen hiervan. De focus zal liggen op het begeleiden van de Cardiologen en de afdeling Cardiologie. En dan EPD inhoudelijk de functie- en onderzoek aanvragen, maar ook consultsjablonen en GLM’s.

Lees meer

Tool op toets op vastlegging EPIC ziekenhuizen

Sept 2021-april 2022| Binnen de zorg willen we gegevens systeem-onafhankelijk met elkaar kunnen uitwisselen. Hiervoor zijn binnen de zorg informatie bouwstenen (zib’s ) als systeem-onafhankelijke informatiemodellen over klinische concepten ontwikkelt. Om zicht te krijgen op het gebruik van deze gegevenselementen en de kwaliteit van registratie is een tool op vastlegging wenselijk.

Lees meer

Nursing: Helpt een digitale vochtbalans verpleegkundigen aan meer regie?

Een verstoorde vochtbalans kan bij patiënten ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken zoals dehydratatie, overvulling, shock of nierfalen. Toch wordt in de meeste ziekenhuizen nog handmatig, (deels) op papier bijgehouden wat een patiënt aan vocht krijgt toegediend of kwijtraakt en die gegevens worden vaak pas ’s avonds bij elkaar opgeteld en inzichtelijk gemaakt. Dat betekent dat er overdag geen actuele data beschikbaar is. Het project Digitale Vochtbalans binnen het Martini Ziekenhuis heeft daar verandering in aangebracht.

Lees meer

Slimme Zorg Estafette 2022

Ook dit jaar staan slimme zorg en innovatie weer een maand lang centraal tijdens de Slimme Zorg Estafette! Van 31 januari t/m 25 februari 2022 worden elke week in een andere regio allerlei activiteiten georganiseerd rondom slimme zorg.

Lees meer

Samen Veilig Digitaal Vooruit, HiX autorisatiemanagement

Jan 2022-dec 2022 | Opstellen en implementeren van een concept voor autorisatiematrices voor HiX

Lees meer

Skipr: Zes Zwolse zorgorganisaties aan de slag met gegevensuitwisseling

Zes Zwolse zorgorganisaties gaan samen aan de slag met de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens, de zogeheten eOverdracht. Ze willen deze informatie ook via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (pgo) toegankelijk maken voor de patiënten zelf. Dat maken de organisaties deze week bekend.

Lees meer

Farmaceutische zorg Lentis-GGZ/Dignis/Van Mesdagkliniek

|Juli 2021 – Mei 2022| Het begeleiden van een overnametraject van de apotheek van Lentis.

Lees meer

Implementatie en beheer Standaard content HiX

2021| Ondersteunen van de organisatie, en specifiek de werkgroep SEH, bij de overstap naar standaard content en het in beheer nemen van Chipsoft HiX.

Lees meer

Ondersteuning HiX Standaard content

September 2021 – 2023 | Ondersteunen van beheerders bij de overstap naar Standaard content en het in beheer nemen van Chipsoft HiX.

Lees meer

Procesvisualisatie: de ‘Procesplattegrond’

Wij geloven dat je in ieder project weer het proces centraal moet stellen. Het geheel is immers meer dan de som der delen. Door breder te kijken dan de individuele taken, zet je het gezamenlijke resultaat (en het gezamenlijke doel) centraal. Dat werkt alleen als je het samen doet en alle betrokkenen de meerwaarde zien van een procesbenadering. Visualisatie van processen helpt daarbij. Nu werkt een gemiddelde flowchart vaak vooral op de gaapspieren. Bovendien legt dit visueel meer nadruk op de processtappen dan op de lijn die de stappen verbindt, terwijl dat nu juist het proces is.

Lees meer

Kerstkaart 2022

Namens Jonas, Erik, Bas, Ellen & Jasperien

Lees meer

Adviseur gegevensuitwisseling

April 2021 – december 2021| Het in kaart brengen van de gegevensuitwisseling van de leden van ZKN. De focus ligt op de gegevensuitwisseling tussen zorgverleners. De belangrijkste vraagstelling is of de uitwisseling met name op regionaal of landelijk niveau plaatsvindt.

Lees meer

Congres: De volgende stap in patiëntveiligheid

Samen zetten we de volgende stap in het verder verbeteren van kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid. De netwerkorganisatie Tijd voor Verbinding faciliteert dit door een bottom-up beweging op gang te brengen van en tussen zorgprofessionals, instellingen voor medisch specialistische zorg en patiënten.

Lees meer

Advies / Ondersteuning ICT Projecten

Oktober 2020 – September 2021| Ondersteunen van de afdeling ICT en ondersteunen/leiden van de projecten en implementaties: kwaliteit meldsysteem (Q-base), nieuw intranet (SharePoint), HAP informatie systeem (Topicus), document management systeem (M-Files), uit faseren fax, selectie/aanschaf headset, digitaal relatieportaal, glasvezel internet verbinding en alledaagse uitdagingen.

Lees meer

Fiets naar je werkdag

“Fiets naar je werk dag “

Lees meer

VWS over wet gegevensuitwisseling

WEGIZ verplicht straks zorgverleners om gegevensuitwisseling in de patiëntenzorg elektronisch te laten verlopen.

Lees meer

WEGIZ in stukjes oppakken

Het ministerie van VWS werkt aan een wet die verplicht dat gegevensuitwisseling tussen zorgverleners elektronisch verloopt, de Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (WEGIZ).

Lees meer

Beste Zorgidee 2015 zoekt IT-Specialisten

Het ‘Thuiskomertje ‘blijft een goed idee, met veel meerwaarde voor de zorg aan ouderen met dementie.

Lees meer

Vroege screening kwetsbare ouderen op SEH

Een initiatief in het ziekenhuis Tergooi in Hilversum om de zorg aan kwetsbare ouderen op de Spoedeisende Hulp (SEH) te verbeteren, verloopt succesvol. Door vroegtijdige screening worden kwetsbare ouderen eerder gesignaleerd en krijgen daardoor meteen de benodigde zorg. Daardoor belanden er minder ouderen onnodig in een ziekenhuisbed.

Lees meer

Betere opvolging incidenten Dokterszorg Friesland met Q-base

De cirkel van het kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) van Dokterszorg Friesland is rond met de implementatie van Q-base, een applicatie waarmee onder andere klachten en incidenten worden geregistreerd.

Lees meer

Eén zorgviewer voor de zorg

De ziekenhuisbesturen in Groningen en Drenthe spraken anderhalf jaar geleden af om uit te zoeken wat er nodig is om patiëntendata digitaal beschikbaar te maken, voor zowel zorg binnen als buiten het ziekenhuis. Tijdens een ‘connectathon’ legden zorgprofessionals en ICT-specialisten de basis voor een regionale zorgviewer een technisch systeem waarin noodzakelijke patiëntendata uit verschillende bronnen samenkomt. De noordelijke regio loopt hier landelijk mee voorop.

Lees meer

Medicatieproces voor verpleeghuizen volledig gedigitaliseerd

“We hebben belangrijke verbeteringen doorgevoerd op het gebied van veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid.”

Lees meer

Health Hub Roden

Een ecosysteem rond zorg en technologie

Lees meer

The grass is always greener on the other side, or is it not?

In deze rubriek lees je hoe er in een ziekenhuis in het buitenland gekeken wordt naar de ontwikkelingen rond EPD en data. Is het gras altijd groener aan de andere kant van de heuvels? Deze keer gaan we naar Stockholm en vragen daar aan Esther Hooikamer: Is the grass always greener?

Lees meer

Kosten van technische vernieuwing goed in te schatten

Gimon de Graaf: “innovaties vaker vroegtijdig evalueren”

Lees meer

Colofon

Colofon Verbeter! 2021

Lees meer

Uit de oude doos, wat betekent ons logo?

Huisstijl Zorgverbeteraars, ons verjaardagscadeautje 5 jaar geleden

Lees meer

Digitaliseren cytostaticaproces

2019| Digitaliseren en optimaliseren van het volledige cytostaticaproces; voorschrijven, plannen, bereiden en toedienen.

Lees meer

Projectleider Grafische Update SAP

2021- 2022 | Updaten van de grafische interface van SAP (SAP GUI 7.70)

Lees meer

Implementatie Medimo

Januari 2021 – juni 2021| Het introduceren van een nieuw elektronisch voorschrijfsysteem samen met een elektronische toedienregistratie (Medimo). Met name de digitalisering van de toedienregistratie was nieuw, omdat men gebruik maakte van papieren toedienlijsten.

Lees meer

Advies en ondersteuning ICT trajecten WZA

2020 | Adviseren van de organisatie

Lees meer

Advies/ondersteuning implementatie HiX standaard content

2020 | Beoordelen impactanalyses en brede EPD vraagstukken.

Lees meer

CS Röntgen

nov 2020 – juni 2021| Het ondersteunen van de organisatie bij het oplossen van de openstaande restpunten na invoering van CS-Röntgen.

Lees meer

Interview: Zorgverbeteraars dichten ‘gat’ tussen werkvloer en innovatie

Een oude, verwarde man ligt in het ziekenhuis. Hij heeft al een tijd niet gegeten en vraagt om een boterham. Die krijgt hij van de voedingsassistente. Zij weet alleen niet dat hij nuchter moet blijven voor een operatie later die dag. De operatie gaat niet door… Een grote teleurstelling voor de kwetsbare patiënt en een enorme kostenpost voor het ziekenhuis. ‘Zomaar een voorbeeld van een situatie waar wij graag mee aan de slag gaan. Het gaat dan over vragen als: Hoe ziet het proces er uit? Hoe krijg je de juiste gegevens op het goede moment op de goede plek? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Daar komen wij ons bed voor uit!’

Lees meer

Zorgverbeteraars verhuizen naar Health Hub Roden

Kennisknooppunt Health Hub Roden verwelkomt per 1 september een nieuwe bewoner.

Lees meer

Nieuw BeterBoek voor kinderafdeling Dijklander Ziekenhuis

Het nieuwe BeterBoek is voor kinderen die worden opgenomen op de kinderafdeling van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn of Purmerend.

Lees meer

Projectleider Gekoppelde OK

2020-2021| Vervangen en uitfaseren van de SAP Business Connector voor SAP

Lees meer

Colofon

Colofon Verbeter! 2020

Lees meer

De nieuwe Verbeter! is uit

Tweede editie Verbeter! is uit!

Lees meer

The grass is always greener on the other side, or is it not?

Een kijkje over de grens: zes vragen aan Yaw Owusu, Jewish family and child service of greater Toronto, Ontario (Canada)

Lees meer

Zorg dat een nieuw EPD het feestje van de zorg is

Overstap van zelfbouw-EPD naar HiX standaard content in Zwolle

Lees meer

Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt

De ene na de andere verandering dient zich aan in ziekenhuizen en zorginstellingen, gedreven door interne ambities of van buitenaf opgelegd. Op dit moment ligt bijvoorbeeld veel druk op de ziekenhuizen om aan de eisen rond digitale gegevensuitwisseling te voldoen. Dit vraagt niet alleen om aanpassingen in het elektronisch patiëntendossier, maar heeft ook invloed op de zorgprocessen en het gedrag van de zorgprofessionals. Eenzelfde aanpak voor deze verschillende trajecten werkt niet; ‘zorgvaardig veranderen’ is hierbij nodig.

Lees meer

Gegevens één keer invoeren en meervoudig gebruiken: op naar een universele datataal voor het ziekenhuis

Data eenmalig registeren voor meervoudig gebruik. Dat is de missie van het Maastricht UMC als het gaat om het vastleggen van gegevens die van belang zijn bij de verschillende zorgpaden die patiënten doorlopen als ze ziek worden. Hoe kun je gegevens zo opslaan dat het gemakkelijk uitgewisseld en hergebruikt kan worden? Projectmanager Martine Lipsch en Chief Medical Information Officer (CMIO) Joep Veraart van het MUMC IT Transformatieprogramma aan het woord.

Lees meer

De metrolijn van het Martini Ziekenhuis

In het Martini Ziekenhuis in Groningen is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de digitalisering van het cytostaticaproces. Kapstok voor het inrichten en ontwerpen van de techniek was een ‘metrolijn’, een grafische weergave van het proces vanaf het moment van het voorschrijven van de medicatie tot het toedienen.

Lees meer

Grip op werkdruk op Spoedeisende Hulp

De Spoedeisende Hulpen (SEH) van het gefuseerde Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend onderscheiden zich van elk ander ziekenhuis in Nederland. Er wordt gewerkt met de Jones-Depency Tool (JDT), een gevalideerd scoringsmodel dat de zorgzwaarte van een patiënt meet en dus inzicht geeft in de feitelijke werkbelasting van het personeel. SEH-arts Vincent Rietveld en Philip Vriend, teamleider van de verpleegkundigen, zijn warm pleitbezorgers van de methodiek.

Lees meer

Het beste van twee werelden: samen naar één datawarehouse

Wanneer twee ziekenhuizen samengaan, zoals het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam, heeft dit niet alleen impact op de medewerkers en aansturing van het nieuwe ziekenhuis. Ook de data- en informatievoorziening vraagt om eenduidige organisatie, opslag en presentatie. Een meer dan uitdagende klus, weten Erik Lubbe en Gerard van der Voorn, beiden hoofd Business Intelligence.

Lees meer

Ontwikkeling en begeleiding leergang eHealth

2019-2022| Het ontwikkelen van een praktische leergang rondom eHealth die de cursist genoeg handvaten moet geven om in de eigen organisatie een eHealth traject te kunnen initiëren of te begeleiden.

Lees meer

Implementatie HIX 6.2 Standaard content

2019| Ondersteunen van de organisatie, en specifiek de werkgroep SEH, bij de overstap naar standaard content en het in beheer nemen van Chipsoft HiX.

Lees meer

Beheer Chipsoft HiX

2019 – 2020| Ondersteuning functioneel beheer in teams Diagnostiek, Spoedzorg & high care en Sturing & verantwoording.

Lees meer

Audit Alliantie Data Warehouse

April 2019 | Review en advies inrichting BI straat Amsterdam UMC

Lees meer

Innoveren in de zorg: een dicht-bij-mijn-bed-show

Digitale innovatie in de zorg is meer dan een EPD of een patiëntenportaal: er zijn tal van kansen en mogelijkheden. Innoveren wordt vaak gezien als ‘iets dat moet’, maar ik heb ervaren dat innoveren vooral heel leuk en patiëntgericht kan zijn. Maar hoe moet dit? Hoe kan je in een sector waar ‘evidence based practice’ de norm is zorgen voor vernieuwing en verandering? En hoe kom je tot die ene oplossing die echt het verschil kan maken? Kortom: hoe maak je betere zorg?

Lees meer

Optimaal digitaal en het EPD

Terwijl eHealth helemaal hip is blijft de werkplek van de zorgprofessional vaak onderbelicht. Een werkdag met het EPD voelt vaak nog steeds als veel klikken, zoeken en overtypen. Je doet wat je kunt met je eigen olifantenpaadjes, zelf aangeleerde omwegen en misschien een tip van een collega of betrokken beheerder. Weten hoe een dossier werkt, betere afstemming, kleine aanpassingen en een paar sneltoetsen schelen veel tijd. Tijd die je liever aan patiënten besteedt. Wie gebruikt Ctrl-1 in HiX voor het openen van het medicatie-overzicht, of Alt + G voor alle orders in EPIC?

Lees meer

Zorgverbeteraars 12 jaar!

Jarig!

Lees meer

Colofon

Colofon Verbeter! 2019

Lees meer

1+1=2, maar ook 11

Successen moet je vieren, zo luidt de tegelwijsheid. In de waan van de dag verdwijnen successen snel op de achtergrond. Dit jaar vierden we alweer onze elfde verjaardag. De afgelopen elf jaren zagen we nogal wat voorbij komen: het digitaliseren van gehele ziekenhuizen, de eerste stappen in serieuze beslissingsondersteuning voor artsen, het ontstaan van het bewustzijn dat grip op je data goud waard is… We waren erbij en vergaten het bijna te vieren. En altijd streefden we er naar om net dat stapje extra te zetten; niet alleen volgens planning en binnen budget, maar echt gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Op zoek naar de 1 + 1 = 3.

Lees meer

Data lake, data leek of datalek?

GENERAL DATA PROTECTION REGULATION, DE WETGEVER KIJKT MEE

Lees meer

Patiëntgericht innoveren

De komende jaren zal een aantal trends waarneembaar worden in de zorg: de vergrijzing neemt toe, de kosten zullen stijgen en er komen meer chronisch zieken bij. Ook zal de patiënt meer de regie nemen in zijn zorgproces. De zorgtechnologie zal een belangrijke rol krijgen bij het anticiperen op deze trends. Inmiddels bestaan al tal van innovaties die hierop inspelen, maar worden deze nog niet op grote schaal ingezet. Vaak blijkt dat deze innovaties tóch niet goed aansluiten bij de praktijk en de behoeftes van de eindgebruiker. Om succesvol te innoveren is het belangrijk om juist die factoren als uitgangspunt te nemen. Dat klinkt misschien heel moeilijk, maar dat is het niet.

Lees meer

Werken met HiX in het ziekenhuis Tergooi

In het ziekenhuis Tergooi wordt hard gewerkt aan het ziekenhuis van de toekomst; een combinatie van een fysiek en een virtueel ziekenhuis. Onderdeel hiervan is de overgang naar een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) die eind 2016 gemaakt is. Inmiddels worden de werkprocessen binnen het ziekenhuis onder de loep genomen om ervoor te zorgen dat iedereen optimaal met dit EPD overweg kan. Wij spraken hierover met Stijn Brinckman; interventiecardioloog en als Chief Medical Information Officer de brug tussen de IT-wereld en de zorgprofessionals.

Lees meer

“U heeft nog 132 ongenezen mails! “

De zorg is aan het vernieuwen. Elektronische patiëntendossiers, patiëntenportalen, kunstmatige intelligentie: de zorg wordt steeds digitaler, ook voor patiënten. Door ontwikkelingen op het gebied van EPD’s en patiëntenportalen is het voor patiënten mogelijk om meer regie te nemen over hun eigen zorg. Het is steeds vaker mogelijk om je eigen patiëntgegevens in te zien en je zorg in eigen handen te nemen. Patiëntenportalen worden langzamerhand in ziekenhuizen geïntroduceerd en met het Versnellingsprogramma Informatie Uitwisseling Patiënt Portaal (VIPP) wordt middels standaarden getracht informatie-uitwisseling met de patiënt te optimaliseren.

Lees meer

In de benen voor beter onderwijs in ontwikkelingslanden

Ieder jaar doet een Zorgverbeteraars-team mee aan de Run4Educaided. De opbrengst van de run, die georganiseerd wordt door Stichting EducAIDed, gaat naar het verbeteren van onderwijs in ontwikkelingslanden. Dit jaar gaat het geld naar een project in Kigamba, Uganda. Het gaat om de realisatie van vijf klaslokalen en sanitaire faciliteiten en het trainen van 50 docenten van 25 basisscholen in psychosociale vaardigheden.

Lees meer

Ervaringen Martini Ziekenhuis met Zorgverbeteraars

Al jaren ondersteunt Zorgverbeteraars het Martini Ziekenhuis in Groningen bij EPD-gerelateerde projecten en thema’s. Van de inrichting van de beheerorganisatie tot het digitaliseren van de dossiervoering en van het elektronisch voorschrijven van Cytostatica tot het ontsluiten van data uit het EPD. Recent was het na zeven jaar CS-EZIS tijd om over te stappen naar Chipsoft HiX. Een grote verandering voor alle artsen, verpleegkundigen, paramedici en overig (ondersteunend) personeel. Zorgverbeteraars was verantwoordelijk voor het verander- en projectmanagement bij de overstap naar dit nieuwe EPD. Drie hoofdrolspelers over de samenwerking: “Zorgverbeteraars heeft kennis van zaken en weet de menselijke maat te houden.”

Lees meer

Serious Game ‘Registratie aan de Bron’

We zijn in Den Haag, bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport. Hier vindt een evenement met een Serious Game plaats over eenheid van taal in ziekenhuizen. Meer dan honderd mensen uit de zorg doen tegelijk mee aan de tien sessies. Het is de bedoeling mensen in de zorg op een speelse manier kennis te laten maken met de kansen die data in de zorg biedt, een spel met een serieuze insteek dus.  

Lees meer

De grootste winst is een generieke werkwijze voor al onze locaties

De overstap van papier naar digitaal binnen een organisatie is een vaak een grote. Zo ook voor Revalidatiecentrum Friesland, dat niet eerder voor zo’n omvangrijk ICT-project kwam te staan. “Het punt is: je weet het einddoel, maar niet precies wat er op je pad komt. Zorgverbeteraars is bekend met HiX. Zij weten: hoe ziet het eruit en wat kunnen we er mee? Ze spreken de taal van de applicatiebeheerders en de taal van de gebruikers.”

Lees meer

Optimalisatie EPD

2019| Optimaliseren van de werkprocessen door beter inzetten van het EPD.

Lees meer

Conversie Chipsoft Hix naar CNS Connect

Nov 2018 – april 2019| Migratie van Chipsoft HIX naar een eigen ontwikkelt ECD door CNS connect voor zelfstandige klinieken

Lees meer

Optimaliseren Kwaliteitsregistraties

oktober 2018 -december 2020| Ontwikkelen van een generiek framework binnen het EPD van het MUMC voor klinische ondersteuning van zorgpaden. Gebaseerd op landelijke standaarden (ZIB’s, ZIRA en oncologische zorgpaden) met als doel om, naast ondersteuning van de zorgprofessional, vanuit de zorgpaden geautomatiseerd aanleveringen te kunnen doen richting bijvoorbeeld kwaliteitsregistraties of virtuele MDO’s in het kader van regionale oncologisch netwerken.

Lees meer

Patiëntenportaal Mijn Martini na een jaar volop in gebruik

Een jaar na de start van het patiëntenportaal van het Martini Ziekenhuis hebben patiënten al ruim 26.500 keer veilig op Mijn Martini ingelogd. Om daar bijvoorbeeld een uitslag te bekijken of een brief aan de huisarts. In juni werd bijna 4.500 keer gebruik gemaakt van het digitale portaal en dit aantal stijgt nog elke maand. Het portaal wordt nog steeds verder uitgebreid met nieuwe functionaliteiten.

Lees meer

Programma ‘Koersen op Data’ (Datamanagement)

2015-2018| Het ontwikkelen van datamanagement als Erasmus MC-brede discipline en samenhang brengen in bestaande initiatieven op het gebied van data en informatie. Met andere woorden: meer grip op data door de data-basis op orde te brengen.

Lees meer

Nieuwe BeterBoek van het Westfries Gasthuis is uit

Het nieuwe BeterBoek is voor kinderen die naar het ziekenhuis komen voor een operatie aan hun amandelen of oorbuisjes, daarnaast zijn er BeterBoeken voor alle kinderen die worden opgenomen.

Lees meer

Recensie eerste editie door Drs. M.H. Langelaan, NBD|Biblion

Recensie door: Drs. M.H. Langelaan, NBD|Biblion

Lees meer

NWZ neemt nieuw EPD in gebruik

Het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD) van Noordwest Ziekenhuisgroep is ‘live’. Vrijdag 22 juni 2018 stond op de locaties Alkmaar en Den Helder stipt om 13:00 uur een lid van de cliëntenraad klaar om een ferme druk op de rode knop te geven. Daarmee gaven ze het startsein voor ingebruikname van het nieuwe EPD.

Lees meer

Research Data Framework

mei 2018- juli 2018 | Advies over het neerzetten van een data research platform om data van de orthopedische patiënt vanuit zijn gehele keten te kunnen verzamelen en te gebruiken voor verbetering van de zorg voor deze patiëntencategorie.

Lees meer

Implementatie HiX 6.1 Standaard content

2018 | Ondersteuning projectorganisatie en eerste nazorg vanuit functioneel beheer.

Lees meer

Help, ik heb mijn data niet onder controle

Ieder jaar heb je als organisatie te maken met het terugkerende fenomeen van de financiële rapportage en kwaliteitsindicatoren. De jaarlijkse heksenketel waarin rapportages gemaakt worden, begrotingen opgesteld en de verantwoordingsrapportage gemaakt wordt voor externe partijen en overheden. Ieder jaar weer dezelfde stress. Iedereen die iets met data kan wordt zo’n beetje overgenomen en heeft alleen tijd voor het (opnieuw) maken van overzichtjes en overzichtjes over overzichtjes die vooral nodig zijn voor het beantwoorden van vragen over (onverklaarbare) verschillen.

Lees meer

DINO: DAMA In Name Only

“Datamanagement is veel werk, omvangrijk, ongrijpbaar en staat ver van de praktijk.”, “We zijn nu een jaar verder en ik begin het nu pas goed te begrijpen”, “Wat is eigenlijk de business case van datamanagement?” … Zomaar wat opmerkingen die ik links en rechts opvang als het gaat over het implementeren van datamanagement.

Lees meer

Implementatie Digitale Vochtbalans

2018-2022 | Projectleider implementatie Digitale Vochtbalans

Lees meer

Hix & ZIB’s

2018 – Adviseur oplossingsrichtingen VIPP-A2

Lees meer

Implementatie Chipsoft HiX

2018 | Implementatie van HiX standaard content voor SEH, paramedische dossiers en revalidatieplanning.

Lees meer

Patiëntenportaal Martini Ziekenhuis van start

Het Martini Ziekenhuis in Groningen is donderdag van start gegaan met een nieuwe digitale patiëntenportaal, genaamd ‘Mijn Martini’. In Mijn Martini zien patiënten het overzicht van hun verwijzingen, geplande en vorige afspraken, opnames en een overzicht van medicatie.

Lees meer

Energiek en inspirerend Hacking Health 2017

Van 19 tot met 21 mei was het Dutch Hacking Health weekend.

Lees meer

Revalidatie Friesland neemt HiX in gebruik

Revalidatie Friesland heeft vrijdag 7 april op alle locaties HiX in gebruik genomen. Revalidatieartsen en behandelaars houden in het elektronisch patiëntendossier alle informatie bij rondom de behandeldoelen en het behandeltraject van patiënten.

Lees meer

Klein Denken, Groot Plezier

In het zorgteam van Jarno Koopman, verpleegkundige van Thebe MetZorg bij een woonzorgcentrum van Thebe in Breda, leidde klein denken tot grote veranderingen. Zo zorgde de aanschaf van een eenvoudige agenda voor veel meer structuur.

Lees meer

10 jaar Zorgverbeteraars; 10 excuses tegen verandering

Deze week viert Zorgverbeteraars haar 10e verjaardag. Al tien jaar helpen wij (z)organisaties om nóg beter te worden. Omdat beter per definitie anders is, vragen wij met regelmaat van mensen dat ze hun werkwijze veranderen. Daar hebben mensen niet altijd direct evenveel zin in. Onze top 10 van excuses tegen verandering:

Lees meer

Opleiding Functioneel Beheer HiX

2018 | Overdragen integrale kennis van HiX standaard content.

Lees meer

Advies en ondersteuning implementatie Chipsoft HiX

2016 – 2017 | Ondersteuning bij implementatie HiX standaard content

Lees meer

Dialoogsessie “Kopzorgen om de zorg”

2016 | De Dialoog… Zo Zorg ik, Hoe kom je tot samenwerking, betere dienstverlening en passende oplossingen?

Lees meer

De zes valkuilen van datamanagement

Binnen de muren van een ziekenhuis zijn heel veel data en informatie. Het juist inzetten en ontsluiten van al die informatie kan leiden tot minder fouten en doelmatige zorg.

Lees meer

Optimalisatie Helpdesk Chipsoft HiX

2016-2017 | Eén helpdesk waarbij je direct geholpen kan worden met je ICT gerelateerde vraag of dit nou over een printer, een e-mail of een invoeren van je consult gaat.

Lees meer

Introductiecursus Chipsoft HiX voor beheer

2016 | De overstap op HiX, het ZIS/EPD van Chipsoft betekent dat er veel op applicatiebeheerders af komt: deelname aan werkgroepen, cursussen bij Chipsoft, reviewdagen en vragen vanuit de organisatie. Zij willen graag optimaal voorbereid dit traject ingaan en de voorbereidingstijd maximaal benutten.

Lees meer

Introductiecursus Chipsoft HiX

2016 | De overstap op HiX, het ZIS/EPD van Chipsoft betekent dat er veel op applicatiebeheerders af komt: deelname aan werkgroepen, cursussen bij Chipsoft, reviewdagen en vragen vanuit de organisatie. Zij willen graag optimaal voorbereid dit traject ingaan en de voorbereidingstijd maximaal benutten.

Lees meer

Ondersteuning livegang Chipsoft HiX

2016 | Coördinatie van floorsupport die het zorgpersoneel praktisch hielp bij het werken in het nieuw geïmplementeerde HiX EPD.

Lees meer

Training eindgebruikers Chipsoft HiX

2016 | Training geven aan (poli)kliniekmedewerkers, behandelaren, raadplegers, en verpleegkundigen, dus alle gebruikers van het nieuwe EPD HiX.

Lees meer

Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde

Begin mei was er dan de hoorzitting over verwarde mensen. Hoe gevaarlijk is die verwarde man? Cornel Vader van het Leger Des Heils: “We zijn geschrokken van de toename van het aantal incidenten“. Steeds vaker komt de zorg bij mensen thuis. Terwijl de politiek wikt, weegt, debatteert en praat, moeten de mensen op de vloer aan de slag met deze problematiek. Wat kun je nu al doen?

Lees meer

Samen leren: elkaar aanspreken, en jezelf

Ongevraagd advies, daar zit niemand op te wachten. Het is helemaal niet eenvoudig om een collega aan te spreken op hinderlijk of fout gedrag. Misschien is het nog lastiger om aan de andere kant te staan, en steeds tips en trucs te krijgen over iets wat je al jaren goed doet.

Lees meer

College Management in de Zorg “Kwaliteit verbeteren in de zorgpraktijk”

2015 | Hogeschool Utrecht – Het geven van een college over kwaliteit verbeteren in de zorgpraktijk voor studenten Hbo opleiding ‘Management in de zorg’.

Lees meer

College HBO-V “Kwaliteit verbeteren in de zorgpraktijk”

2015 | Binnen het blok Kwaliteit van Zorg krijgen studenten veel theoretische kaders aangereikt voor kwaliteitszorg en -verbetering. Er bestaat behoefte om deze theorie te ‘verlevendigen’ met verhalen uit de praktijk.

Lees meer

Effectief en doelmatig communiceren met patiënten

Rapport NPCF; Maandagen en in de ochtenden vindt meer dan 70% van de patiënten de huisarts lastig bereikbaar.

Lees meer

Er komt een boze man bij de dokter

Er woont een boze meneer in Nederland. Soms gaat hij met de trein, soms naar een feest in Haren, soms naar een voetbalwedstrijd. Heel soms moet hij ook naar de tandarts of naar het ziekenhuis. Bent u hem al tegengekomen?

Lees meer

Kwaliteitsbeleid. Wat willen we zijn; een hamer of een spijker?

Successen moet je vieren. Waarom ook alweer? Omdat er zoveel goede dingen gebeuren in de zorg. Het nieuws echter, zit juist vol met de dingen die niet goed gaan. Dag en nacht werken artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners, maar ook bestuurders, hard aan goede zorg. Dat haalt nooit de voorpagina. Kan dat niet anders?

Lees meer

Noodzaak en vertrouwen; menselijk momentum

Wie of wat bepaalt het succes van een verandertraject? Hoe kunnen we nog betere resultaten behalen die ook stand houden een half jaar of een jaar na de implementatie? Hoe zorgen we er, met andere woorden, voor dat er niet louter sprake is van een verandering, maar van een verbetering? De kernwoorden zijn noodzaak en vertrouwen.

Lees meer

Succesvol ondernemen met E-Health; Innovatieroutes in de zorg (2014)

Succesvol ondernemen met ehealth; Innovatieroutes in de zorg (2014) Het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg richt zich op de vraag hoe ICT-innovaties structureel in de zorgpraktijk kunnen worden ingebed. In dit boekje vindt u bijvoorbeeld innovatieroutes die kunnen helpen bij het laten landen van een innovatie in de zorg.

Lees meer

Optimalisatie Chipsoft / JCI

2014-2015 | Een aantal verbeteringen in het kader van JCI (Joint Commission International) borgen in het ziekenhuis informatiesysteem, Chipsoft-EZIS.

Lees meer

Ontwikkelen van een aanpak voor evidence based eHealth

2012-2013 | Het realiseren van een systematische aanpak voor het leveren van evidence op het gebied van effectiviteit, arbeidsbesparingen en kostenefficiëntie van eHealth-oplossingen.

Lees meer

Boekje met routes voor innovatie in de zorg

Tijdens het symposium ‘Succesvol ondernemen met eHealth’ gisteren in Zwolle, is het boekje ‘Innovatieroutes in de zorg’ gepresenteerd. Het boekje bevat vier routes voor innovatie in de zorg. De routekaarten beschrijven de paden die je kunt bewandelen om een (eHealth-)innovatie te laten landen in de zorg: wanneer is de route van toepassing, waar moet je op letten, met welke partijen krijg je te maken en hoe zijn deze partijen te overtuigen van de meerwaarde van de innovatie?

Lees meer

Second opinion; hoe durft u dat te vragen?

Second opinion; hoe durft u dat te vragen?

Lees meer

De krant kopt: “Er is weer ergens een ziekenhuisconflict uitgebroken”

Hoog opgeleide professionals vliegen elkaar in de haren en melden zich ziek. In maart stonden de kranten er weer vol mee, met conflicten binnen zorginstellingen. Hoe kan een team kwaliteit leveren als het zelf niet goed functioneert?

Lees meer

Teamdag kwaliteit huisartsenpraktijk

2013 | De eerste stap zetten naar bredere verantwoordelijkheid voor het begrip kwaliteit binnen de praktijk.

Lees meer

EPD NEXTGEN

2013 – 2015 | Het verbeteren van de uniformiteit, beheersbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van de digitale dossiers.

Lees meer

Professionaliseringstraject Kwaliteit

2012 – 2013 | Het team Thebe Met Zorg bestaat uit een viertal kwaliteitsverpleegkundigen, allen met een achtergrond als psychiatrisch verpleegkundige. Het team is in het leven geroepen om andere teams, die werken met cliënten met een psychiatrische-, geriatrische of gedragsproblematiek te ondersteunen bij het leveren van de beste zorg. Men wil graag een professionaliseringsslag maken bij de initiatie, uitvoer en borging van kwaliteitsverbeteringen op de werkvloer.

Lees meer

Digitalisering Kliniek

2012 – 2013 | De ontwikkeling van een elektronisch verpleegkundig dossier (EVD) en hiermee de papieren verslaglegging vervangen. Tevens uitbreiding van het, reeds digitale, medische dossier naar de kliniek. Uiteindelijke doel is om zo het zorgproces efficiënter te laten verlopen met minder fouten en dit bovendien aantoonbaar te kunnen maken middels kwaliteitsindicatoren.

Lees meer

Teamdagen Kwaliteit en Veiligheid, Kinder IC

2011 | De jaarlijkse teamdagen van de kinder-ic staan ditmaal in het teken van kwaliteit en veiligheid. Het team bestaat uit ca. 60 personen. Het ochtendprogramma behandelt kwaliteit conform de JCI (Joint Commission International) en geeft een juridisch perspectief op verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Er is behoefte aan een interactief en uitdagend middagprogramma dat kwaliteit en veiligheid dicht bij de mensen op de vloer brengt.

Lees meer

Upgrade CS-EZIS 5.1

2011 | Succesvolle upgrade van het ziekenhuisbrede CS-EZIS van versie 5.0 naar 5.1, plus het ontwikkelen van een blauwdruk voor toekomstige upgrades.

Lees meer

Implementatie EPD

2010 – 2013 | Ziekenhuis brede uitrol van digitale dossiers in Chipsoft CS-EZIS.

Lees meer

Managementrapportage kwaliteitsindicatoren

2009 | Het managementteam voorzien van een structuur voor het verzamelen, interpreteren en rapporteren van managementinformatie.

Lees meer

Implementatie Chipsoft EZIS

2009 – 2010 | Ziekenhuisbrede implementatie van Chipsoft EZIS op circa 2000 werkplekken.

Lees meer

Patiënten portal Zorgvallei

2008 – 2009 | Door middel van Zorgvallei.nl wil het MCDC inspelen op de toegenomen keuzevrijheid van de zorgvrager. Hiertoe wordt getracht een volledig overzicht te geven van het zorgaanbod in de Gelderse Vallei en de toegankelijkheid hiervan.

Lees meer

Implementatie MCS

2006 – 2008 | Bepalen of het onlangs uitgerolde informatiesysteem MCS (Medical Computer Support) geschikt is als platform voor een volwaardig Elektronisch Patiënten Dossier.

Lees meer

Ontwerp & Realisatie Publiek